MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Στουρνάρας: Πετύχαμε προσαρμογή ρεκόρ σε καιρό ειρήνης

Στουρνάρας: Πετύχαμε προσαρμογή ρεκόρ σε καιρό ειρήνηςΟλοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα.

Ολοκληρώθηκε, μετά από τέσσρις ώρες, η πρώτη επίσημη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), για την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση από τον Φεβρουάριο του 2012 που συμφωνήθηκε το Μνημόνιο 2. Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος δηλώνει ότι «τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας γίνονται πλέον εμφανή», θα επιστρατεύσει σειρά επιχειρημάτων στον νέο γύρο συναντήσεων με την τρόικα με στόχο να αποφύγει τον σκόπελο των νέων δημοσιονομικών μέτρων και κυρίως την ψήφιση μέτρων 4 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Από την άλλη πλευρά η τρόικα θα ελέγξει με κάθε λεπτομέρεια την τήρηση του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


Απόρρητη έκθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις
22/09/13 - 12:14
Απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για τα χρέη του Βερολίνου και το κατοχικό δάνειο αποκαλύπτει σήμερα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews και τίτλο «Ιδού οι αποδείξεις κυρία Μέρκελ». 



Σύμφωνα με το πόρισμα, το θέμα της απαίτησης των πολεμικών επανορθώσεων Α' και Β' Παγκοσμίων πολέμων, παραμένει σε εκκρεμότητα από το ελληνικό κράτος για πολλές δεκαετίες. 

Επικίνδυνα παιχνίδια

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης αυξήθηκε κατά 6,44% στις 79.466 μονάδες, ενώ το επιτόκιο δανεισμού της (δεκαετή ομόλογα) παρέμεινε στο 8,9% (διάγραμμα). Το ίδιο συνέβη και με τη λίρα, η οποία ανατιμήθηκε ραγδαία, καθώς επίσης με τα νομίσματα άλλων χωρών – κάτι που όμως δεν είναι απαραίτητα θετικό, αφού η πτώση τους, η οποία νομοτελειακά θα ακολουθήσει, θα είναι ακόμη πιο έντονη.

Η διατήρηση των μηδενικών βασικών επιτοκίων, καθώς επίσης του προγράμματος παροχής ρευστότητας από τη Fed, είχε σαν αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο των δεικτών των χρηματιστηρίων στις αναπτυσσόμενες αγορές – κυρίως δε στην Τουρκία, η οποία ελπίζει ότι θα σταματήσει η μαζική εκροή κεφαλαίων των τελευταίων μηνών, ενώ θα εισρεύσουν ξανά φθηνά δολάρια για τη χρηματοδότηση των τεράστιων ελλειμμάτων της.