MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ο δεκάλογος της τρόικας...

Νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, συρρίκνωση με αποχωρήσεις προσωπικού στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και στην ΕΛΒΟ, απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων, απελευθέρωση των πλειστηριασμών, άρση της προστασίας στις επαγγελματικές μισθώσεις και «παρακράτηση» των κοινοτικών επιδοτήσεων σε αγρότες που χρωστούν στον ΟΓΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο δεκάλογος των απαιτήσεων της τρόικας προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Μας ζητάνε ν’ αυτοκτονήσουμε;

Του Κώστα Ροδινού

Μια βασική αρχή της θεωρίας των διαπραγματεύσεων λέει ότι στην πολιτική, όπως και στη ζωή δυστυχώς, δεν κερδίζεις αυτό που δικαιούσαι (ή νομίζεις ότι σου αξίζει), αλλά εκείνο που μπορείς να διεκδικήσεις και να διαπραγματευτείς για λογαριασμό σου.

Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες για σενάρια συγκρούσεων με την τρόϊκα και εκβιαστικά διλήμματα προσφυγής σε εκλογές.

Πολιτική και οικονομική αλητεία η μη τήρηση των δεσμεύσεων από την Tρόικα

Πολλά θα ακουστούν το επόμενο διάστημα για την Ελλάδα από τους δανειστές σε ότι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα. Ότι αποτύχαμε, ότι δεν κάναμε αυτά που μας είπαν, ότι δεν είμαστε καλοί… μαθητές. 

Ωστόσο, πέρα από τους παραλογισμούς που δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε καμιά χώρα του κόσμου, σε γενικές γραμμές η Ελλάδα τήρησε τα συμφωνηθέντα, έδειξε αξιόλογη πρόοδο και έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί καλύτερους όρους στις μελλοντικές συμφωνίες.

Οι Γερμανοί θέλουν με 2 δισ. να εξοφλήσουν τα 50 δισ. του κατοχικού δανείου!

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται εγκλωβισμένος μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν αναφορικά με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού προδιαγραφόμενου κενού για το 2014 η Γερμανία φαίνεται εμφανίζεται με «συμβιβαστική» πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας realnews κυοφορείται πρόταση μέγιστου ύψους 9 δισ.€  με αντάλλαγμα η Ελλάδα να παραιτηθεί από τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά κυριότερα από το κατοχικό δάνειο.

Το Χρήμα Ως Χρέος ΙΙΙ




Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τα χρήματα, τα δάνεια και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα.


Γιατί η Τρόικα ενδιαφέρεται για τη γη και τα ακίνητα;

Η υφαρπαγή γης και ακινήτων στην Ελλάδα των Μνημονίων

Του Κωστή Χατζημιχάλη*

Τα Mνημόνια και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μας έχουν επιβληθεί κρατούν ψηλά στην επικαιρότητα το ξεπούλημα της δημόσιας γης και των ακινήτων, ως λύση στο δημόσιο χρέος.

Ρωγμές στην κυβέρνηση

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Πληθαίνουν εσχάτως οι διαφοροποιήσεις υπουργών, βουλευτών και στελεχών της ΝΔ από τις θέσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Ο Προκόπης Παυλόπουλος και οι καραμανλικοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη και οι μητσοτακικοί, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και τόσοι άλλοι καταδίκασαν την πρωθυπουργική θεωρία των «δύο άκρων». 

Τρία οικονομικά και ένα… πολιτικό “κενό”

Του Γιάννη Αγγέλη

Ένας παράδοξος διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα, που γίνεται μέσω... ΜΜΕ, έχει πυκνώσει τελευταία καθώς ο χρόνος για την επιστροφή της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, έχει αρχίσει να μετράει ανάποδα.


Η σύγχυση για το αν θα γίνει “σκληρή διαπραγμάτευση” αν θα παρθούν νέα μέτρα και κυρίως τι θα αφορούν αυτά, φαίνεται να έχει χτυπήσει κόκκινο.