MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Βαρουφάκης: Το πλεόνασμα δεν θα επιστραφεί στους πολίτες -Θα πάει όλο στην αποπληρωμή του χρέους

Την άποψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν πρόκειται να διατεθεί για την ενίσχυση των πολιτών αλλά θα διατίθεται εξ' ολοκλήρου για την αποπληρωμή μέρους του χρέους διατύπωσε ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης, διαψεύδοντας έτσι τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Ο γνωστός οικονομολόγος, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,8% για τα επόμενα χρόνια σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ενώ παράλληλα κατήγγειλε πως η χώρα έχει μπει σε έναν κύκλο διακίνηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η βία της υποκρισίας

Του Γιώργου Κατρούγκαλου

Αντίθετα από ό,τι θα νόμιζε κανείς, το πείραμα αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην επίθεση εναντίον των θεσμών του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο νεοφιλελευθερισμός αποτελεί μια συνολική «βιοπολιτική» ανασυγκρότησης όχι μόνον της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά της ίδιας της καθημερινής μας ζωής.

Η επίθεση στις ατομικές ελευθερίες συμπίπτει με μια συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και καλλιέργειας φόβου. 

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ! Ενέκριναν τα δάνεια – μαμούθ στους καναλαρχες;

Του Μάκη Ντόβολου

Η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη γιατί δεν τους χορηγείται έστω ένα μικρό ποσό ως κεφάλαιο κίνησης, έμποροι – επαγγελματίες – βιοτέχνες αυτοκτονούν κάτω από το βάρος των υποχρεώσεων και το φόβο των κατασχέσεων και της στέρησης της προσωπικής τους ελευθερίας. Για να μην μιλήσουμε για μισθωτούς – συνταξιούχους και ανέργους όπου εκεί λαμβάνει χώρα ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα. Όμως, όλα τα παραπάνω δεν «αγγίζουν» την κάστα των διαπλεκόμενων συμφερόντων η οποία ζει και βασιλεύει εν μέσω οικονομικών και κοινωνικών ερειπίων.