MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Πετρέλαια και ΑΟΖ... το μεγάλο “δούλεμα” !!

 
Τι έγινε ρε παιδιά; 

...πώς έτσι ξαφνικά βρέθηκαν τόσα πολλά κοιτάσματα; 

...Θα φοβόμαστε να σηκώνουμε τις πέτρες μη τυχόν και μας λερώσει το αναβλύζον πετρέλαιο; 

...Η εποχή του Υδροχόου θα είναι και εποχή του Υδρογόνου; 

Για κάποιον, ο οποίος έζησε τον σχεδιασμό της ψυχροπολεμικής εποχής, οποιαδήποτε είδηση, που αφορά την ανεύρεση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου, είναι αν μη τι άλλο μια "λυτρωτική" είδηση. Οι πολίτες του Δυτικού Κόσμου, ζώντας την απόλυτη εξάρτηση των κρατών τους από τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής, θεωρούσαν σωτήρια οποιαδήποτε ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων. 

Δεν αρκεί να έχεις ΑΟΖ

Δεν αρκεί να έχεις ΑΟΖ αν δεν την υποστηρίζεις με πράξεις.

Αλλιώς παραμένει ένα θεωρητικό και νομικό πλαίσιο που δεν αλλάζει τίποτα για την πατρίδα μας. Η αξία της ΑΟΖ δεν προέρχεται από τη θέσπιση ή τις οριοθετήσεις, αλλά από την αξιοποίησή της. Δίχως την αξιοποίηση το κυριαρχικό δικαίωμα παραμένει δυνητικό και αφήνει τα δεδομένα όπως είναι.

Η ΑΟΖ είναι ένα μέσον κι όχι ο τελικός στόχος της υψηλής στρατηγικής. Είναι μία στρατηγική κίνηση που δημιουργεί πρακτικές πράξεις για το λαό και την πατρίδα. Η ΑΟΖ είναι ένα εργαλείο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί δίνει ένα κύρος στην χώρα που την διαχειρίζεται στρατηγικά. 

Βερολίνο και Κομισιόν αδειάζουν το Σαμαρά λίγο πριν την αποκαθήλωση

Σύμφωνα με το Spiegel, προσανατολίζεται το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα να δοθεί μετά τις ευρωεκλογές έχοντας μάλιστα ενημερώσει σχετικά την ελληνική κυβέρνηση, η οποία υπολόγιζε σε επικοινωνιακά οφέλη από... μια συμφωνία πριν τις ευρωεκλογές. 

Το «διπλό άδειασμα» από Κομισιόν και Βερολίνο ανατρέπει το κλίμα αισιοδοξίας που το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση, με τον Όλι Ρεν να αμφισβητεί και τη «ναυαρχίδα» της εκστρατείας, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Εισαγγελέας: Ενοχοι για τα δομημένα ομόλογα

Πρόταση ενοχής για βαριά αδικήματα υπέβαλε ο εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους υπευθύνους τριών ασφαλιστικών ταμείων και των διαμεσολαβητών που ενεπλάκησαν στην αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου, την περίοδο 2006- 2007, αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι δικάζονται εδώ και λίγο καιρό για το αποκαλούμενο «σκάνδαλο των ομολόγων» που φέρεται να προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά. 

143 υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ με καταθέσεις 32 εκ. € σε Ελβετία, Γερμανία και Αγγλία – Εφοριακός με έμβασμα 1,2 εκ € !

Περίπου δύο στους τρεις έβγαλαν εμβάσματα από 100.000 έως 300.000 ευρώ, με την μεγάλη φυγή των εκατομμυρίων ευρώ να σημειώθηκε τη περίοδο 2009-2010. Ξεκινούν πειθαρχικές διώξεις σε 5 υπαλλήλους οι φάκελοι των οποίων εστάλησαν εστάλησαν στον εισαγγελέα. Επίσης 50 πολεοδόμοι έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ! 

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΑ ΣΩΛΗΝΑΚΙΑ! Τα πικρά δάκρυα της Μαρίας Σπυράκη για το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά

Από τον Ian Ford

Αίφνης οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να τραβήξουν τα σωληνάκια που κρατούσαν εν ζωή στην εντατική την κυβέρνηση Σαμαρά!

Ο Όλι Ρεν αλλά και η Μέρκελ αρνούνται να ακούσουν το παραμικρό για το κούρεμα του ελληνικού χρέους ή για το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015-2016, πριν τις ευρωεκλογές.

«Πολιτική καμένης γης αφήνει πίσω της η τρόικα»

Συνέντευξη της αντιπροέδρου του Die Linke Ζάρα Βαγκενκνέχτ στη Deutsche Welle

H αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke δεν συμμερίζεται καθόλου την ευφορία της ελληνικής κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα και το θεωρεί αποτέλεσμα μιας «άγριας» πολιτικής περικοπών, που έριξε τους Έλληνες στη φτώχεια και προκάλεσε κατάρρευση των επενδύσεων στη χώρα.

«Πολιτική της καμένης γης αφήνει πίσω της η τρόικα και ο Τσίπρας έχει το τσαγανό να αντιμετωπίσει την τρόικα και τη Γερμανία», υποστηρίζει η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke, Ζάρα Βαγκενκνέχτ, μιλώντας στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle. 

Τα λεφτά τελειώνουν, βάζουν χέρι στα κρατικά αποθεματικά

Του Γιάννη Αγγέλη

Η τελευταία εβδομάδα του μήνα θα είναι δύσκολη για τον κ. Στουρνάρα, και ειδικά για τον κ. Σταϊκούρα. Θα καταλάβουν και οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί πώς αισθάνεται ένας επαγγελματίας που σφίγγει γύρω από τον λαιμό του η θηλιά της έλλειψης ρευστότητας...

Στις 24 του μήνα το υπ. Οικονομικών πρέπει να πληρώσει για τόκους των ομολόγων του PSI+ περί τα 1,8 δισ. ευρώ. Και αυτό, αφού έχει πληρώσει στα μέσα Ιανουαρίου άλλο ένα ποσό της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ για ομόλογα που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες.

Με άλλα λόγια, σε επίπεδο κρατικού «κουμπαρά» η πίεση αυξάνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς το διαθέσιμο μαξιλάρι των 3 περίπου δισ. ευρώ που κρατά στην άκρη ο κ. Σταϊκούρας μαζί με τις ροές των φορολογικών εσόδων εξαντλείται επικίνδυνα, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη βεβαιότητα που έχει εκφράσει ο κ. Στουρνάρας ότι «αντέχουμε χωρίς δόση μέχρι τον Μάιο...». 

Γιάννης Βαρουφάκης: Πότε θα γίνουμε Ευρωπαίοι;

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί των εμβασμάτων βουλευτών μας στο εξωτερικό, καθώς και η όλη κακοφωνία που δημιουργήθηκε γύρω από το «θέμα» αυτό, μου προκάλεσαν συνδυασμό περιέργειας και στενοχώριας. Το να κάνει θέμα τα «εμβάσματα» κάποιος που θέλει την Ελλάδα περιχαρακωμένη και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κατανοώ. Το να συζητούν όμως τέτοια ζητήματα... οι ίδιοι άνθρωποι που συμφωνούν με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ακόμα και στην ευρωζώνη, είναι τουλάχιστον περίεργο. Καταδεικνύει μάλιστα μια πικρή αλήθεια: ακόμα και οι υποστηρικτές της συμμετοχής της Ελλάδας στους θεσμούς της ΕΕ δεν έχουν ενστερνιστεί τις βασικές αρχές της.

Νέες μειώσεις από το Μάρτιο στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Με νέες μειώσεις στους μισθούς τους που ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τα 70 ευρώ το μήνα θα έρθουν αντιμέτωποι 7 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους από τον Μάρτιο καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι νέες ενιαίες κρατήσεις για την επικουρική ασφάλιση στο σύνολο πλέον των αποδοχών τους.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα οι κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για τις επικουρικές συντάξεις υπολογίζονταν στο βασικό τους μισθό με πλαφόν μάλιστα τα 1.666 ευρώ. 

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τη στάση των δανειστών

-Η τρόικα, ο Ρεν και οι προκλητικές δηλώσεις. -Κρίσιμο Eurogroup την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Χάσμα αγεφύρωτο φαίνεται πως χωρίζει την Ελλάδα και τους δανειστές, με τις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω.

Με προκλητικές δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα, οι δανειστές αφήνουν αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και βάζουν νέα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Αυξήσεις «φωτιά» στους φόρους των ακινήτων

Προβληματισμός στην κυβέρνηση λόγω της αύξησης της φορολογίας των ακινήτων σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχουν σχέδια ώστε να μειωθεί μέχρι 38% έως το 2016. Πάντως φέτος τα 5,5 εκατ. των ιδιοκτητών καλούνται να πληρώσουν κατά μέσο όρο 715 ευρώ. 

Το «ρεκόρ» φόρων στα ακίνητα το 2014 έχει σημάνει... συναγερμό σε ιδιοκτήτες ακινήτων και έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, αναφέρει το Βήμα.

O Όλι Ρεν μας στέλνει στην Παγκόσμια Τράπεζα, αρνείται να μιλήσει για το χρέος πριν το καλοκαίρι!

ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πυρηνική βόμβα και από τον Όλι Ρεν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ο Επίτροπος για την Δημοσιονομική Πολιτική προειδοποιεί ότι από το καλοκαίρι και μετά θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015-2016! 

«Επτασφράγιστα μυστικά» οι εκθέσεις της Blackrock για τις τράπεζες

Στο συρτάρι του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκονται οι εκθέσεις της Blackrock, η οποία ανέλαβε να ελέγξει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τα τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Οι αντοχές των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε «ακραίες» συνθήκες θα δείξουν αν ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας είναι πάνω από το όριο που έχει θέσει η ΤτΕ, στο 9%. Από αυτά τα στοιχεία θα μάθουμε και το αν θα απαιτηθεί και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών. 

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Δείτε ποιος μιλάει!

Η διετή διακυβέρνηση της χώρας από τον πολιτικό τυχοδιώκτη Γιώργο Παπανδρέου, σηματοδότησε το τέλος του Παπανδρεϊσμού στην πατρίδα μας. Όμως, ο ολετήρας Γιώργος Παπανδρέου, σηματοδότησε ταυτόχρονα και την καταστροφή της πατρίδος και του λαού της. Αυτό το προς εξαφάνιση «ανθρώπινο» είδος μας οδήγησε στο Μνημόνιο, επιλέγοντας να αναγγείλει την καταστροφή της Ελλάδος από το μαγευτικό Καστελόριζο. Για τέτοια διαστροφή μιλάμε. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από αυτό το τυχάρπαστο άτομο που υπουργοποίησε ακόμη και τους κηπουρούς του.