MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Έκθεση-σοκ της ΤτΕ: Κάτω από το όριο της φτώχειας 6 στους 10 Έλληνες

Σοκάρουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τη φτώχεια που μαστίζει τη χώρα μας. Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια Έλληνες... ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή με τεράστιες στερήσεις.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι 2.535.700, οι οποίοι ζουν με λιγότερα από 5.708 ευρώ το χρόνο τα μονομελή νοικοκυριά και με λιγότερα από 11.986 ευρώ το χρόνο οι τετραμελείς οικογένειες. Μάλιστα το 50% των φτωχών έχουν εισόδημα χαμηλότερο από 4.000 ευρώ τον χρόνο. 

Μνημονιακή και «αντι-μνημονιακή» ατζέντα φόρων

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Ψυχρολουσία προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη, βουλευτή Χανίων και υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκδήλωση του tvxs.gr στις 13 Φεβρουαρίου με θέμα «Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας», όπου προανήγγειλε αύξηση της φορολογίας. Τα λόγια του ήταν τα εξής: «Η Ελλάδα έχει μια μόνιμη τρύπα στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα τολμούσα να πω πιο πολύ των φυσικών προσώπων, παρά των επιχειρήσεων. Άρα η ιδέα για λιγότερους φόρους είναι παραπλανητική, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Πώς οι γερμανοί πάνε να μαζέψουν το μετρητό της ελληνικής επαρχίας

Γερμανική "κομπίνα" για να ανακεφαλαιοποιηθούν με ελληνικές καταθέσεις τα προβληματικά τους ταμιευτήρια (sparkassen) καταγγέλλουν τραπεζικοί κύκλοι ότι κρύβεται πίσω από την ίδρυση στην επαρχία των τραπεζικών αυτών ιδρυμάτων.

Διατυπώνουν δε το ερώτημα πώς μπορούν να λειτουργήσουν νέες τράπεζες και μάλιστα αλλοδαπών συμφερόντων, όπως αυτά που "φέρνουν" οι γερμανοί, όταν οι ελληνικές συνεταιριστικές κλείνουν η μία μετά την άλλη; Οι καταγγελίες αυτές έρχονται να προστεθούν σε πληροφορίες από την Πελοπόννησο αλλά και αλλού που αναφέρουν ενεργή προεργασία για την προσέλκυση καταθέσεων από τα περιβόητα Sparkassen -που δεν αποτελούν τίποτα άλλο από περιφερειακά γερμανικά ταμιευτήρια. 

Κριμαία και επιπτώσεις σε Ελλάδα άμεσα και έμμεσα.

Η κρίση στην Ουκρανία δεν έχει μόνο αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ Ρώσων , Ουκρανών , Ε.Ε και ΗΠΑ έχει σημαντικό αντίκτυπο και σε εμάς.

Συνοπτικά:

1. Η κίνηση που κυριάρχησε η Ρωσία επί Κριμαίας με ελάχιστο κόπο και χωρίς αντίδραση , δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα στην Άρκτο σε διπλωματικό και στρατιωτικό γόητρο. Μετά την κίνηση του Λαβρόφ στην Συρία που υποσκέλισε την δυναμική των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ/ΕΕ στο πως θα λυνόταν η ιστορία, η σημερινή κατάσταση όπως εξελίσσεται δίνει ακόμα πιο μεγάλη ισχύ στην Ρωσία και στον Πούτιν.