MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η Καταστροφή της Παραγωγής

του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη

Το ουσιαστικό πρόβλημα σήμερα δεν είναι η ραγδαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ούτε καν η συνεχιζόμενη ύφεση.

Το μακροπρόθεσμο και ουσιαστικό πρόβλημα δημιουργείται από τις μικρο-αποφάσεις με τις οποίες καταστρέφεται όχι μόνον το σημερινό εισόδημα αλλά και η μελλοντική παραγωγική δυνατότητα. Το πρόβλημα προκαλείται από την εφαρμογή-υλοποίηση των μεγάλων επιλογών…

Η άποψη της πλειοψηφίας αποκλεισμένη από τα ΜΜΕ

Βιώνουμε μια ακόμη βάναυση παραβίαση βασικών κανόνων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος αλλά και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στο όνομα της υποταγής της χώρας στο γερμανικό εργαλείο εξαθλίωσης και λεηλασίας που λέγεται ευρώ.

Ενώ διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τα ευρήματα των «επίσημων» γκάλοπ, όσο και τις διαθέσεις των χρηστών του ιντερνέτ που αποτυπώνονται σε διαδικτυακές μετρήσεις, παρατηρεί μια τεράστια μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ της δραχμής -η οποία μάλιστα μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας- τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης αγνοούν επιδεικτικά τους πολιτικούς φορείς και τις προσωπικότητες που υποστηρίζουν την ανάγκη μετάβασης στη δραχμή.

Είναι η δική μας βάρδια τώρα

Υπάρχει ένας, μικρός ακόμα, αριθμός ελλήνων οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει πως το πρόβλημά μας ως κοινωνία είναι καθαρά πολιτικό, και όχι οικονομικό, κι έχει να κάνει με το ποιος έχει και ασκεί την εξουσία: λίγοι ή όλοι. Δηλαδή ολιγαρχία ή δημοκρατία.

Το κείμενο αυτό απευθύνεται βασικά σε αυτούς και αυτούς αφορά.

Κάθε γενιά είναι και μια βάρδια στην ιστορία. Σ’ αυτή την βάρδια οι έλληνες είμαστε εμείς. Για κάποιον λόγο η ιστορία αποφάσισε να δώσει άλλη μια ευκαιρία στις ανθρώπινες κοινωνίες. Για κάποιο λόγο η δημοκρατία μετά από 2.500 χρόνια καλεί και πάλι τα παιδιά της. Τους έλληνες. Εμάς.

Μία κατάσχεση κάθε 30 δευτερόλεπτα

Εισπρακτική φρενίτιδα έχει καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών, που έβαλε σκοπό να ξετινάξει όσους δεν πληρώνουν την Εφορία. 

Μόνο μέσα στον Ιανουάριο οι εφορίες προχώρησαν σε 17.365 κατασχέσεις και άδειασαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων καταθετών. Κατά μέσο όρο οι εφορίες προχωρούν σε 700 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη μέρα. Οι κατασχέσεις χρημάτων στις τράπεζες γίνεται από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι, δηλαδή στις 5,5 ώρες αναλογούν 160 κατασχέσεις την ώρα. Με τέτοιους ρυθμούς η εφορία μπορεί να κάνει 10 «αναλήψεις» από λογαριασμούς οφειλετών κάθε τρία λεπτά λειτουργίας του συστήματος πανελλαδικά. 

Η δια της γενοκτονίας εξυγίανση της οικονομίας


Σήμερα κατέβηκα στην πόλη και νόμιζα ότι όλοι έχουν μεταναστεύσει ή αποβιώσει και έχω μείνει εδώ από τους τελευταίους. Σαν να ζούσα άντεργκράουντ και να έχει τελειώσει από καιρό ο πόλεμος αλλά να μην είχα πάρει χαμπάρι τίποτα. Από την ανάποδη όμως. Ο πόλεμος έχει φουντώσει, τα θύματα πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα στις πόλεις και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται εντός του συστήματος, μυρίζει ανθρώπινο κρέας παντού, μια αίσθηση πλανάται εκφυλιστικής και ταχέως μεταδοτικής θανατηφόρας ασθένειας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει βάλει όλα τα αβγά της στο γερμανικό καλάθι αλλά η κοινωνία διαφωνεί

Του Σταύρου Λυγερού

ΑΝ ΚΑΙ ο προφανής σκοπός της επίσκεψης του Προέδρου Γκάουκ ήταν να εξωραΐσει την εικόνα της Γερμανίας στην ελληνική κοινή γνώμη, η επιχείρηση «δημοσίων σχέσεων» εν μέρει στράβωσε. 

Η επιλογή του Παπούλια να θέσει σαφώς και έντονα αφενός το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, αφετέρου το ζήτημα της μονοδιάστατης λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο, μετατόπισε το κέντρο βάρους από τις εθιμοτυπικές ρητορείες και το παιχνίδι των εντυπώσεων στην ουσία των διμερών σχέσεων.

Ένα σύντομο βιογραφικό του πιο άχρηστου και ανεπάγγελτου πρωθυπουργού όλων των εποχών

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με αρχές και αξίες που φροντίζει για την επαγγελματική αποκατάσταση των γόνων του πριν καν καλά καλά αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο και το έχει δείξει πάρα πολλές φορές.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Μιχάλης Λιάπης, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα. Το ρεκόρ αποκατάστασης πάντως επάξια κερδίζει ο Αντώνης Σαμαράς.