MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Τόκοι δημοσίου χρέους: Η “βόμβα” για την οποία ουδείς ενδιαφέρεται…

Γράφει ο Γιάννης Σιάτρας (Οικονομολόγος)

Καθώς το πολιτικό σύστημα της χώρας αναζητά τρόπους για να εντυπωσιάσει το λαό και να τον εξευμενίσει ενόψει των επερχόμενων εκλογών, νέα σύννεφα συσσωρεύονται στον ουρανό, σύννεφα τα οποία θα προκαλέσουν μία νέα μεγάλη καταιγίδα και θα ωθήσουν τη χώρα σε νέες απώλειες, σε νέες προσβολές και σε νέες, μακροχρόνιες, εξαρτήσεις από τους δανειστές της.

Ερχεται ο Αριθμός Δημοσιονομικής Ταυτότητας που θα μας ακολουθεί παντού

Αυτή τη στιγμή το κράτος μάς ταυτοποιεί με τον αριθμό ταυτότητας, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. 

Ερχεται, σύντομα, ένας νέος, ενιαίος αριθμός για κάθε κίνηση και συναλλαγή των πολιτών που θα τους ακολουθεί παντού.

Ονομάζεται Αριθμός Δημοσιονομικής Ταυτότητας και ήδη έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Ο αριθμός αυτός πιθανόν να συμπίπτει με τον ΑΦΜ, για να μην προκληθεί αναταραχή μεταξύ εφορίας και υπουργείου Οικονομικών.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Η ελληνική κυβέρνηση μόλις αύξησε κατά περίπου 3,5 δις το χρέος της

Η ελληνική κυβέρνηση μόλις αύξησε κατά περίπου 3,5 δις ευρώ το χρέος της, που στις 31.12.2013 και χωρίς τα swaps, ανερχόταν σε €321,5 δις. Αυτά βέβαια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ.

Αν συγκρίνουμε όμως τα στοιχεία του με εκείνα της αιτιολογικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού, θα δούμε ότι οι οφειλές για το 2014 είναι μεγαλύτερες κατά 43,2 δις. Όσο για τους εκτιμημένους τόκους, αυτοί μπορούν κάλλιστα να αυξηθούν κατά 17 δις. (λεπτομέρειες εδώ )