MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Δημοκρατία, αγορές και παραμύθια

Μήπως αυτό το πολίτευμα είναι η νέα δημοκρατία των απαθών, αδιάφορων, άμαθων, φοβισμένων, και εξαθλιωμένων; 

Πόσο Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που ζούμε, όταν η Δικαιοσύνη απαγορεύει τη δημοσίευση υλικού που αποκαλύπτει ενέργειες της κυβέρνησης, οι οποίες μπορεί να βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον και όταν η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τροπολογίες που αμνηστεύουν παρανομίες υπουργών;

REUTERS Περί «επιμήκυνσης χρέους», «στήριξης της συγκυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού» και «τεχνητά κατασκευασμένης» πώλησης του ομολόγου.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταπόκριση, από το Παρίσι αυτή την φορά, διαβάσαμε την Κυριακή στο Πρακτορείο Reuters, στην οποία επιγραμματικά αναφέρονται τα παρακάτω: 

Ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας ετοιμάζονται να μας «προσφέρουν» μια μεγάλη επιμήκυνση κατά 30-50 χρόνια, ότι η έκδοση του ομολόγου ήταν τεχνητά κατασκευασμένη, (άραγε εδώ θα απαντήσει ο Κεδίκογλου;), 

Με όρους αποικίας της Goldman Sachs η «έξοδος» στις αγορές

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έπρεπε να γίνει με τρόπο που να κλείσει τον κύκλο της χρηματοοικονομικής περιθωριοποίησης της και να αποκαταστήσει την ισοτιμία της με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, δηλαδή έπρεπε να πραγματοποιηθεί τόσο με ίσους χρηματοοικονομικούς και νομικούς όρους με αυτούς που ισχύουν για τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη όσο και με αυτούς που ίσχυαν για την ίδια προ της κρίσης.

Γιούνκερ: «Λάθος» οι μεγάλες περικοπές στο ελληνικό σύστημα υγείας

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup παραδέχεται το «έγκλημα» κατά της υγείας των ελλήνων πολιτών – Ο κ. Γεωργιάδης θα συνεχίσει να το υπερασπίζεται; 

Μετά Χριστόν προφήτης εμφανίζεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν, όσον αφορά στην καταστροφική πολιτική λιτότητας που ακολουθήθηκε στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και δη στην Ελλάδα. 

Συλλάβετε τους οφειλέτες, κατασχέστε περιουσίες, πλειστηριάστε ακίνητα

Μέχρι στιγμής ξέραμε για τους ράμπο του ΣΔΟΕ. Τα πράγματα όμως δείχνουν ότι δεν είναι οι μοναδικοί, οι οποίοι φροντίζουν για τη φορολογική μας συμμόρφωση. Κι αυτό γιατί τα κορίτσια του Πολ Τόμσεν είναι αμείλικτα.

Πρόκειται για μια ομάδα αυστηρά επιλεγμένη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία έχει αναλάβει ένα ρόλο όχι ιδιαίτερα ευχάριστο. Οι εντολές είναι σαφείς άλλωστε: «Συλλάβετε τους οφειλέτες, κατασχέστε περιουσίες, πλειστηριάστε ακίνητα», όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» σε δημοσίευμά του.


Και τώρα, τρίτο Μνημόνιο.

Τώρα που η καγκελάριος επέστρεψε στο Βερολίνο και οι διθύραμβοι ολοκληρώθηκαν, ας επιστρέψουμε στη σκληρή και απαισιόδοξη πραγματικότητα. Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση και πιθανότατα ένα τρίτο Μνημόνιο, παρά την επάνοδο στις αγορές. Η εκτίμηση ανήκει στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Ρεζά Μογκαντάμ, προϊστάμενο του γνωστού μας Πόουλ Τόμσεν.