MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Γερμανικό think tank: Γιατί απέτυχε το εργασιακό μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα

Σε άρθρο του ο Γερμανός οικονομολόγος Θόρστεν Σούλτεν, επικεφαλής του τομέα ευρωπαϊκής εργατικής πολιτικής του think tank WSI – Hans Boeckler Stiftung επισημαίνει, ειδικά σε ο,τι αφορά τις χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε μνημονιακού τύπου πολιτική πως «σε αντίθεση με τις προσδοκίες της Κομισιόν, η αδύναμη εξέλιξη των μισθών δεν οδήγησε αυτόματα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

ΕΕ: Το βασίλειο της διαφθοράς και των λόμπι

 
Επίπεδα διαφθοράς που παραπέμπουν σε χώρες του τρίτου κόσμου και εναγκαλισμό της πολιτικής από επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο στην ευρωπαϊκή ιστορία, φέρνουν στο φως πρόσφατες έρευνες κορυφαίων ιδρυμάτων που πραγματοποιήθηκαν λίγες εβδομάδες πριν από τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Εκθεση φωτιά του ΔΝΤ...

Δημοσιονομικό «κενό» 2 δις ευρώ για το 2015, που θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο με δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα- συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης μέτρων που ισχύουν (π.χ. έκτακτη εισφορά)- προβλέπει η Έκθεση Αξιολόγησης του ΔΝΤ, διευρύνοντας μάλιστα την εκτιμώμενη «τρύπα» στα 3,7 δις ευρώ έως το τέλος του 2016.

Λάθος στη δήλωση; Πρόστιμο. Δεν έχεις δουλειά και δεν μπορείς να πληρώσεις τους φόρους σου; Πρόστιμο. Αναπνέεις ακόμη; Πρόστιμο...

Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας σας, ρωτήσαμε κάποιοι νεαροί της δεκαετίας του ‘80 έναν πετυχημένο χρηματιστή εκείνης της εποχής. 

Δεν ξέρω τι στο καλό περιμέναμε να ακούσουμε, αλλά η απάντησή του μας φάνηκε κάπως κοινότυπη: "Τα έσοδα, αγαπητοί μου. Αυτά κάνουν την επιτυχία". Κι όμως! Μέσα στο απλό, στο κοινό κρύβονται ίσως οι μεγαλύτερες αλήθειες. Από που θα κριθεί η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης; Από τα έσοδα! Αν δεν μαζέψουν λεφτά δεν θα μπορούν και να μοιράσουν!

ΠΟΥ ΠΑΜΕ; - Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις στο ΔΝΤ για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας

Τι πραγματικά συμβαίνει με την οικονομία (πέρα από την ακατάσχετη ψευδολογία και τις συνεχώς αυτοδιαψευδόμενες ελπίδες που μοιράζει η κυβέρνηση και την συνεχιζόμενη αύξηση του εθνικού χρέους που οδεύει στο 180% του ΑΕΠ.