MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Οι μειώσεις μισθών δεν έχουν τέλος!

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έρχονται να διαψεύσουν την κυβερνητική αισιοδοξία περί σταθεροποίησης της οικονομίας και μη περαιτέρω μείωσης των μισθών. Η Ελλάδα διατήρησε και το 2013 τα πρωτεία σε περικοπές μισθών σε όλη την Ευρώπη, ενώ φέτος έρχεται δεύτερη, μετά την Κύπρο, καθώς οι μισθοί μειώθηκαν ακόμη περισσότερο.

Ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων έπεσε κατά 34% μέσα σε λιγότερο από μια πενταετία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι οι θυσίες των μισθωτών φαίνεται πως δεν έχουν το αναμενόμενο -κατά τους υπέρμαχους αυτής της πολιτικής- αντίκρισμα. Οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται και η ανταγωνιστικότητα πέφτει.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ραγδαίες κι οι μεγάλοι παίχτες λαμβάνουν θέσεις «μάχης»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο το Ιράκ, είναι ραγδαίες και οι μεγάλοι παίχτες διεθνώς αλλά και στην περιοχή μας λαμβάνουν θέσεις «μάχης» για την επόμενη ημέρα. 

Ηδη ο Σιμόν Πέρεζ, μιλώντας με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, και ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, προετοίμασαν τους Αμερικανούς ότι το Ισραήλ θα αναγνωρίσει αμέσως το ανεξάρτητο Κουρδιστάν, δημοσιοποιώντας έτσι μια στενή σχέση του εβραϊκού κράτους με τους Κούρδους, που στα διπλωματικά σαλόνια ήταν ένα «κοινό μυστικό».

Γενική παραλυσία στην κυβέρνηση εν... όψει εκλογών. Υπουργοί δεν ξέρουν πού πατάνε και πού βρίσκονται

Υπουργοί δεν ξέρουν πού πατάνε και πού βρίσκονται, ενώ ο Βενιζέλος κάνει τα παιχνίδια του

Την ώρα που οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά έχουν προσθέσει έναν ακόμα πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προσπαθεί να ακροβατήσει μεταξύ των δικαιωμένων κοινωνικών ομάδων και της τρόικας, το νέο κυβερνητικό σχήμα, τρεις εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό, εξακολουθεί να δείχνει σημεία παραλυσίας. 

Στη μέγγενη της «κοινωνικής μηχανικής»

Του Σταύρου Λυγερού

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επαίρεται ότι τα δημόσια έσοδα πάνε καλά. Οταν το κράτος αφαιρεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων τα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ επικρεμάται και η απειλή της φυλάκισης, είναι προφανές ότι ο φορολογούμενος υποχρεώνεται να θέσει σε προτεραιότητα την πληρωμή τωνοφειλών του προς το Δημόσιο. 

Για πόσο ακόμα, όμως, οι φορολογούμενοι θα αντέξουν την υπερφορολόγηση; Η -παρά τα δρακόντεια μέτρα- συνεχής διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο αποδεικνύει ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Πρωτογενές πλιάτσικο..

Κατά τον ίδιο απλοϊκό τρόπο που στην φωτογραφία η οδός Πρωτογένους έγινε ''πρωτογενούς πλεονάσματος'', ..με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και η κυβερνητική προπαγάνδα εμφανίζει σαν υπαρκτό αυτό το ίδιο το πλεόνασμα!

Πράγμα με το οποίο καθόλου δεν συμφωνεί η τρόϊκα, με αποτέλεσμα ένα απ' τα ''προαπαιτούμενα'' για την εκταμίευση της επόμενης δόσης να είναι και η απόδειξη της υπάρξης από το υπουργείο των Οικονομικών του πλεονάσματος αυτού!