MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Κατάργηση απεργιών, μειώσεις μισθών και ομαδικές απολύσεις απαιτεί η Τρόικα!

Η κατρακύλα δεν έχει τέλος – Ανήμπορη εμφανίζεται η κυβέρνηση να βάλει φρένο στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών

Την ουσιαστική κατάργηση των απεργιών, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και πιθανή κατάργηση των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, που ισοδυναμούν με νέες μειώσεις που φτάνουν το 30%, είναι Τα «καυτά» αιτήματα της Τρόικας προς την κυβέρνηση και προς τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Με κάλπικα στοιχεία δεν επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους

Το υπουργεiο oικονομικών προχθές (7.7.2014), δημοσίευσε τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου-Μαϊου 2014, αναφορικά με την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της γενικής κυβέρνησης. 

Επειδή με την πορεία των Δημοσίων Οικονομικών έχω ασχοληθεί επανειλημμένα από τη θέση αυτή, οι πρώτες σκέψεις μου ήταν να μην σχολιάσω τα συγκεκριμένα στοιχεία. Όταν όμως μελέτησα τα στοιχεία προσεκτικότερα, διαπίστωσα ότι περάσαμε πλέον στην εποχή, που οι αχυράνθρωποι του υπουργείου oικονομικών, με κάλπικα στοιχεία ασκούν τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

Οι πρώτες λιποθυμίες από τα εκκαθαριστικά. Ο μέσος φόρος στα 2.000 ευρώ

Φόρους-φωτιά πάνω από 2.000 ευρώ κλήθηκαν να πληρώσουν όσοι υπέβαλαν τη φορολογική δήλωση τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων:

-Στις 09/07 τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών ήταν 2.027.632 και ο φόρος που επιβλήθηκε ήταν 2,673 δισ. ευρώ.

Ποιος θα αποπληρώσει δάνειο για ένα υποτιμημένο ακίνητο;

Σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, τα ληξιπρόθεσμα μόνο δάνεια, τα οποία έπαψαν να εξυπηρετούνται (κόκκινα δάνεια), ανέρχονται περίπου σε 77 δισεκατομμύρια.

Το γεγονός αυτό αποτελεί, για μεν τις τράπεζες μία βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος, η οποία μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, για δε τους δανειολήπτες ένας δια βίου βραχνάς, δεδομένου ότι η υποχρέωση του δανειολήπτη δεν λήγει ούτε με τον πλειστηριασμό του υποθηκευμένου ακινήτου, εφόσον δεν ικανοποιηθεί πλήρως η τράπεζα.

Επίκαιρα διδάγματα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Μελέτης Μελετόπουλος

Πριν εκατo χρόνια, στις 28 Ιουνίου 1914, δολοφονήθηκε στο Σαράγεβο της Βοσνίας ο διάδοχος της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας Φερδινάνδος και η σύζυγός του Σοφία από τον νεαρό σπουδαστή Γαβριήλ Πρίντσιπ.

Ο Πρίνσιπ ήταν Σέρβος εθνικιστής και μέλος της μυστικής οργάνωσης «Μαύρη Χειρ». Αυτή ήταν η αφορμή γιά την έκρηξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), αλλά οι αιτίες ήταν πολύ βαθύτερες.

Η αυτοκρατορία του χάους. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

«Κάθε Κοινωνική Σύγκρουση είναι πεδίο μάχης για τρεις αντίπαλες δυνάμεις, το Κατεστημένο, την Αντιπολίτευση, που αποζητά την ανατροπή της ισχύουσας Τάξης και την αντικατάστασή της με μια δική της καθώς και μια τάση προς αύξηση της Κοινωνικής Εντροπίας, την οποία γεννά κάθε Κοινωνική Σύγκρουση και η οποία, στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτή ως η δύναμη του Χάους».