MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Στα «κρυφά» πτωχεύουν οι ελληνικές εταιρίες

Αν κοιτάξει κανείς το «δέντρο» βλέπει μικρή μείωση 5,5% στα εταιρικά «λουκέτα» μέσω του πτωχευτικού κώδικα το 2013 σε σχέση με το 2012, έτη κατά τα οποία σημειώθηκαν στην Ελλάδα 392 και 415 πτωχεύσεις αντίστοιχα. Ωστόσο, το «δάσος» έχει να δώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στην Ετήσια Πανευρωπαϊκή Μελέτη, η οποία εκπονήθηκε με τη συμμετοχή της ICAP Group, ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που πτώχευσαν στη Δυτική Ευρώπη το 2013, ανήλθε σε 192.340 επιχειρήσεις, έναντι 190.161 επιχειρήσεων το 2012 (αύξηση 1,1% ή 2.179 επιχειρήσεις).

Πάνω σε μια ωρολογιακή φούσκα 600 τρισ. δολ. «κάθεται» σήμερα η παγκόσμια οικονομία!

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

Πάνω σε μια ασύλληπτης ισχύος κερδοσκοπική βόμβα χρηματιστηριακών παραγώγων, με αξία που ξεπερνά τα 600 τρισεκατομμύρια δολάρια (!), «κάθεται» σήμερα η παγκόσμια οικονομία.

Οπλα μαζικής οικονομικής καταστροφής έχει χαρακτηρίσει τα ποικιλόμορφα παράγωγα ο γνώστης των «αγορών» και κερδοσκόπος Γουόρεν Μπάφετ. Η υφήλιος περιμένει πλέον μοιρολατρικά είτε την έκρηξη της μεγαλύτερης φούσκας όλων των εποχών είτε μια συντονισμένη παρέμβαση των κυβερνήσεων για να τιθασεύσουν έγκαιρα το «τέρας» πριν φτάσει να αφανίσει ολόκληρα κράτη.

Ύποπτος για συνέργεια σε κακουργηματική απιστία ο Γ. Προβόπουλος

Εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου καλούνται να δώσουν ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, και ακόμη επτά μέλη της αρμόδιας επιτροπής που ενέκριναν την εξαγορά ποσοστού 31,3 % της Proton Bank (το οποίο μέχρι τότε κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς) από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τον Μάρτιο του 2010. 

Το αδίκημα για το οποίο έχουν κληθεί, την ερχόμενη εβδομάδα, να παράσχουν εξηγήσεις ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, είναι αυτό της συνέργειας σε κακουργηματική απιστία η οποία τελέστηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. 

Πεινάει το 34,6% των Ελλήνων

Δραματικά είναι τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε ό, τι αφορά στην οικονομική κατάσταση των πολιτών της χώρας.

Συγκεκριμένα κάτω από το όριο της φτώχειας διαβιούν 3.795.100 άτομα στην Ελλάδα, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στην 4η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στο όριο της φτώχειας.

Ένα βήμα πριν τον γκρεμό η Ιταλία

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συνταγή της λιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης φέρνει αντίθετα αποτελέσματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. 

Το χρέος της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη, συνεχίζει να διογκώνεται κι έφτασε πλέον στο 135,6% επί του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε συγκεκριμένα τα 2,120 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ποιες θα ήταν οι συνέπειες ενός σχετικά μικρής έκτασης πυρηνικού πολέμου

Παγκόσμιος λιμός, θανατηφόροι παγετοί, παγκόσμιες απώλειες όζοντος μέχρι και 50%. Αυτά θα ζήσουν οι «τυχεροί», εκείνοι που θα επιζήσουν μετά από τον όλεθρο.

Ο πυρηνικός πόλεμος είναι ίσως ο μεγαλύτερος εφιάλτης της σύγχρονης ανθρωπότητας. Τι θα συνέβαινε όμως αυτός ο φόβος γινόταν πραγματικότητα;

Ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν ποιες θα ήταν οι συνέπειες ενός σχετικά μικρής έκτασης πυρηνικού πολέμου. Αυτό που ελπίζουν είναι ότι τα συμπεράσματά τους θα αποτρέψουν τη χρήση αυτού του τύπου των όπλων σε περίπτωση εχθροπραξιών μεταξύ κρατών.

Ο «αντίχριστος» του...αντιχρίστου

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Το σκηνικό της καταστροφής που άρχισε με την μεγάλη άπατη της λεγόμενης και αμερικανοκίνητης Αραβικής Άνοιξης... το 2010, (Αραβική Άνοιξη 2010–2014, ονομάστηκε ένα κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που εκδηλώθηκε από τις 18 Δεκεμβρίου του 2010), είχε δυο συγκεκριμένους στόχους.

Ο ένας ήταν τα ενεργειακά κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής με βασικό στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση της Δύσης από την Ρωσία και το Ιράν και ο άλλος, ο ίδιος Ρώσος πρόεδρος, Βλαδιμήρ Πούτιν.

Κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης. Η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί στη Σαουδική Αραβία

Ο Γενικός Γραμματέας του συνασπισμού των «Άξιων Υιών του Ιράκ» και της «Χεζμπολάχ του Ιράκ” απειλεί ότι θα επιτεθούν τις επόμενες ημέρες, στη Σαουδική Αραβία που υποστηρίζει τους τρομοκράτες. 

Ο Αμπάς el-Sheikh Mohammadaoui δήλωσε: «Δεν κατηγορούμε τους πολιτικούς κύκλους του Ιράκ για τη βάρβαρη δολοφονία του ιρακινού λαού,των σουνιτών και των σιιτών, ή για τον διωγμό των χριστιανών στη Μοσούλη και τη λεηλασία των περιουσιών τους.Όμως θέλουμε να υπενθυμίσουμε τις θέσεις μας εδώ και δύο χρόνια έναντι των εσωτερικών συνωμοσιών, που προωθήθηκαν από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας,με αποτέλεσμα τη θανάτωση διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων του ιρακινού έθνους.”