MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Νίκος Κατσουρίδης

Από πολλές δεκαετίες ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε ο εφιάλτης λαών και εθνών, ολόκληρης της ανθρωπότητας. Έγινε αφορμή για πολλές ταινίες, θεατρικά έργα, βιβλία, άρθρα και άλλα διανοητικά πονήματα.

Πολύ περισσότερο υπήρξε αφορμή για κινητοποιήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη υπέρ της ειρήνης. Εκατομμύρια άνθρωποι από Βορρά και Νότο και από Δύση και Ανατολή διαδήλωσαν, αγωνίστηκαν, συγκρούστηκαν, φυλακίστηκαν, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της ειρήνης.

Η Γερμανία στηρίζει τα Σκόπια για το όνομα

της Φανής Καραβίτη*

Κινητικότητα σε Γερμανία και ΗΠΑ για το θέμα της ονομασίας στη FYROM. Σύνοδο Κορυφής ετοιμάζει η Μέρκελ, χωρίς να έχει προσκληθεί η Ελλάδα.

Από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την ευρωατλαντική της προοπτική περνούν οι φιλοδοξίες του Βερολίνου για πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, με την Άγκελα Μέρκελ να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου, όπως δήλωσε, «με κάποιον τρόπο η «Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.». «Η «Μακεδονία» πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.» δήλωσε ευθέως η καγκελάριος από την Κροατία, όπου συμμετείχε σε συνάντηση των ηγετών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.