MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Δημήτρης Καζάκης: Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα δράσης των αντιμνημονιακών;

Αύριο αρχίζουν οι συνομιλίες στο Παρίσι με τους δανειστές. Φυσικά, κεκλεισμένων των θυρών. Το αποτέλεσμα προκαθορισμένο. Η δημόσια περιουσία θα περάσει στην κυριότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θυμίζουμε ότι έχει καθεστώς υπερκράτους με ασυλίες τέτοιες που δεν επιτρέπουν σε καμιά κυβέρνηση, ή πολίτη της ευρωζώνης να στραφεί εναντίον του.

Η ιδιωτική περιουσία, ειδικά των μισθωτών και συνταξιούχων, θα "αξιοποιηθεί" διαμέσου της εφορίας. Οι αγορές στο εξωτερικό βοούν για σκιώδη επιχειρηματικά σχήματα με μορφή εταιρειών holding, που στήνονται στο παρασκήνιο κυρίως στο Λουξεμβούργο από τους κυβερνώντες και κερδοσκόπους προκειμένου να "αξιοποιηθεί" η περιουσία των οφειλετών προς την εφορία.

Η αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας

Αντιδεοντολογικός για τους οφειλέτες ο Κώδικας Δεοντολογίας. Κατοικίες, επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία στα χέρια των δανειστών

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ

Σε συναντήσεις επί συναντήσεων των συναρμόδιων υπουργών και επαφών της Αθήνας με την τρόικα επιδιώκεται να βρεθεί «κοινός τόπος» στη... βόμβα των «κόκκινων δανείων». Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τον Κώδικα Δεοντολογίας, η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να δοθεί παράταση στην ισχύουσα διάταξη για προστασία από τους πλειστηριασμούς, ενώ φέρεται αποφασισμένη να υπερασπισθεί ρύθμιση βάσει της οποίας κατώτατη αποδεκτή τιμή για τον πρώτο πλειστηριασμό να λογίζονται τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας.

Τρίτο δάνειο και νέα καταιγίδα μέτρων. Στα 450 ευρώ ο ανώτατος μισθός. Στα 200 ευρώ οι συντάξεις!

ΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Πήγαν ως το Παρίσι για να μας πουν ότι χρειαζόμαστε νέο δάνειο και νέα δημοσιονομικά μέτρα. 

Δηλαδή νέα κόλαση. 

Το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων του Capital.gr και συγκεκριμένα ο Γιάννης Αγγέλης και η Δήμητρα Καδδά αποκαλύπτουν την ωμή αλήθεια: Το νέο τρίτο κατά σειρά δάνειο που θα χρειασθεί η Ελλάδα, είτε μείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ μέχρι την άνοιξη του 2016, είτε η Ευρώπη εξαγοράσει το υπόλοιπο του δανείου και το ΔΝΤ “βγει” από το ελληνικό πρόγραμμα, είναι μία δανεική πράξη η οποία δεν έχει ακόμα καθαρά χαρακτηριστικά, αφενός γιατί δεν έχει προσδιορισθεί το ποσό και οι όροι παροχής του και αφετέρου δεν έχει αποφασισθεί αν αυτό θα δοθεί μέσω του EFSF/ESM ή όχι. 

Η έκρηξη είναι προ των πυλών…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Οταν οι συζητήσεις και οι διεργασίες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας φτάνουν να διεξάγονται με όρους καφενείου, τότε οι δημοκρατικές διαδικασίες τραυματίζονται. Ας ελπίσουμε όχι ανεπανόρθωτα.

Η δημοσιοποίηση του ονόματος του Φώτη Κουβέλη ως υποψηφίου για να αντικαταστήσει τον Κάρολο Παπούλια, αν δεν έγινε για να «καεί», ώστε ο εν λόγω πολιτικός «να βγει από το κάδρο», δείχνει την απόγνωση του πολιτικού συστήματος και την υπερπροσπάθειά του να διασωθεί.