MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

«Εξαφανίστηκαν» 59,5 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ την περίοδο 2008-2013

Γιατί γίναμε ξαφνικά κατά 380 εκατ. ευρώ... πλουσιότεροι


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ 

Μπήκαμε σε ύφεση το 2008, πλουσιότεροι, από ότι νομίζαμε, η “βουτιά” του ΑΕΠ στην τετραετία 2008 – 2011 ήταν μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις με αποκορύφωμα την εκτίναξη της ύφεσης περίπου στο 9% το 2011, η οποία ωστόσο “μαλάκωσε” περισσότερο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί στη διετία 2012 – 2013. 

Τρεις στους τέσσερις χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία!

Σχεδον στο 50% των ετήσιων εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων έχουν φτάσει σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι διοικητές των τεσσάρων μεγαλύτερων Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 17,4 δις ευρώ, τη στιγμή που τα έσοδά τους από τον κρατικό Προϋπολογισμό, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις εισπράξεις Δημοσίου υπέρ τρίτων ανέρχονται σε 35 δις ευρώ. 

Εμμένουν στη λιτότητα και στην ισοπέδωση του ελληνικού λαού οι δανειστές

Νέες θυσίες ζήτησε από τον Γκίκα Χαρδούβελη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Να σφiξουμε κι άλλο το ζωνάρι μας ζητάει το ΔΝΤ και οι διεθνείς τοκογλύφοι μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ που συναντήθηκε με τον Γκίκα Χαρδούβελη χθες στην Ουάσιγκτον. Οι τροϊκανοί δεν φαίνεται να κάνουν πίσω παρά την γενική κατακραυγή που υπάρχει για τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας που έχουν ισοπεδώσει τη χώρα μας και ζητάνε νέες θυσίες. Και αυτό η κυρία Λαγκάρντ το έχει ονομάσει συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να υπολογίζει το κόστος που θα έχει στην κυβέρνηση, στη χώρα μας στους πολίτες. 

Νέα μορφή υποδούλωσης των λαών. Οι Ελληνες θα αποδεχθούν αυτή την εξέλιξη;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

Οι εικόνες ανθρώπων, που ποδοπατούνται για ένα μαρούλι, εγγράφονται ως στίγμα στη συλλογική μας συνείδηση. 

Αλλά το αίσθημα ντροπής οξύνεται, όταν οι κυβερνώντες με περίσσιο θράσος ζητούν την ψήφο μας στο όνομα της σταθερότητας, όταν μιλούν για μεταρρυθμίσεις και αλλαγή νοοτροπίας, αναπαράγοντας, ταυτόχρονα, με παροχές και δήθεν «κοινωνικά μερίσματα» το πελατειακό κράτος, όταν οιμώζουν, εκτοξεύοντας εθνικιστικές κορόνες για τη Θράκη, ενώ, συγχρόνως, αποκρύπτουν τον οδοστρωτήρα που αποκαλείται «Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συμφωνία», που συζητείται πέραν κάθε δημοκρατικής λογοδοσίας από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, με σκοπό την εξαέρωση της εθνικής κυριαρχίας, της δημοκρατίας, της πολιτιστικής ταυτότητας και των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ευαισθησιών των λαών.

Ψήφος εμπιστοσύνης στο προτεκτοράτο

Του πιτσιρίκου 

Διαβάζοντας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά και τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή - και δεν τα παρακολούθησα ζωντανά-, αναρωτιέμαι τι νόημα έχει η διαμάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενός προτεκτοράτου. Γιατί η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο.

Τους τελευταίους μήνες δεν παρακολούθησα καθόλου τηλεόραση και απέφευγα τις πολιτικές ειδήσεις γιατί δεν είναι ούτε πολιτικές, ούτε ειδήσεις.