MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Αναλύοντας την δομή από κάτω προς τα πάνω.

Είναι αυτό , που ο σοφός λαός μας λεει πολλές φορές :

«Ας το πάρουμε (το θέμα) ανάποδα....»,
από κάτω προς τα πάνω.....

Τα συστήματα διοίκησης έχουν τα πιο πολλά, μια πυραμιδωτή δομή.

(Στην προκειμένη, αποκλείω παράλληλες δομές, γιατί θα βαρούσαν πολλά καμπανάκια.)

Η χώρα μας απο του χρόνου, χάνει και επισήμως το δικαίωμα σύνταξης του δικού της προϋπολογισμού!

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση της πολιτικής Γραμματείας του Ε.ΠΑ.Μ., που αποτελεί παράλληλα μια τραγική είδηση για την νέα πολιτικο-οικονομική πραγματικότητα που μας περιμένει! 

Η Ελλάδα εσαεί αποικία! 

Με το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2015, που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή, αποσαφηνίζεται και επιβεβαιώνεται πλήρως το νεο-αποικιοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης της ευρωζώνης και της Ε.Ε. 

Κασπάροφ: Ο Πούτιν ακολουθεί την ίδια τακτική με το 'Game Of Thrones'

Γιώτα Χουλιάρα

Έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για την πιθανή αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης με αφορμή την ρωσική πολιτική στο θέμα της Ουκρανίας, όμως ο διάσημος Ρώσος σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ έχει άλλη άποψη.

Ο νυν ακτιβιστής και πρώην master του σκάκι όπως δήλωσε σε τηλεοπτιή συζήτηση που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη σημείωσε πως ο Πούτιν ακολουθεί την ίδια τακτιή με το "Game of Thrones", αφού πιστεύει ότι ο "χειμώνας έρχεται" και η Ευρώπη χρειάζεται πετρέλαιο.

Η οικονομία , η “θεωρία του χάους”, η ύφεση του 1929, και το σημείο (Threshold) χωρίς επιστροφή.

(Αναδημοσίευση Άρθρου)

Η θεωρία του χάους , είναι μια επιστήμη στα μαθηματικά που μελετάει συμπεριφορές από ακολουθίες σε συστήματα που υπακούουν σε περισσότερους από 2 κανόνες ταυτόχρονα. Θα μπορούσαμε μαθηματικά να το διατυπώσουμε σαν «αναδρομικές συναρτήσεις, ν – αγνώστων». Οι συναρτήσεις αυτές, στα αποτελέσματα τους, δεν είναι προβλέψιμες. Δεν υπάρχει δηλαδή πάντα, γραμμική μέθοδος επίλυσης.

Η εφαρμογή της θεωρίας του χάους, έχει να κάνει με τον φυσικό μας κόσμο, την οικονομία, την φυσική, την πληροφορική, τις κοινωνικές συμπεριφορές των ανθρώπων κλπ.

Η… οικονομία «κάνει κύκλο» – Η Γερμανία θα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση σε πέντε χρόνια

Σε είκοσι παραγράφους και με δύο γραφήματα, η βρετανική εφημερίδα εξέδωσε ένα κατηγορητήριο χωρίς ελαφρυντικά για την γερμανική οικονομία και για τις πολιτικές επιλογές που την επιβάλλουν. 

Τρεις ειδικοί, εκ των οποίων ο ένας γερμανός, μιλούν στην Telegraph, η οποία δίνει ένα νέο τρομερό χτύπημα στην πρώην ισχυρή οικονομία της Ευρώπης. 

Τι θα γίνει με όλο αυτό το χρέος που μαζεύεται στην Ευρωζώνη;

Του Γιώργου Καισάριου

Αν δεν αλλάξει κάτι στο ενδιάμεσο, το χρέος της Γαλλίας θα σκαρφαλώσει στο 120-130% του ΑΕΠ την επόμενη πενταετία και το χρέος της Ιταλίας λίαν επιεικώς στο 150% του ΑΕΠ.

Προς το παρόν όμως οι αγορές δεν δείχνουν να ανησυχούν, διότι παρόλο που το χρέος των δυο αυτών χωρών αυξάνεται επικίνδυνα κάθε χρόνο, το κόστος εξυπηρέτησης αυτού στοιχίζει λιγότερο.

Πλήρης αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος

Έπειτα από 5 έτη πλήρους εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, υπέρμετρης υπερχρέωσης των πολιτών, πρωτοφανούς ανεργίας και απόλυτης κατάρρευσης του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, το μνημονιακό οικονομικό πρόγραμμα της Τρόϊκας, το οποίο υποστηρίζουν με πάθος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ντόπια οικονομική ολιγαρχία, απέτυχε παταγωδώς.

Από το 2009 μέχρι σήμερα, το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε στο 175% του ΑΕΠ περίπου, παρότι κουρεύτηκε μεγάλο μέρος του χρέους, κυρίως προς το εσωτερικό της χώρας, το δε ΑΕΠ μειώθηκε 25% περίπου σε μια πρωτοφανή οικονομική ύφεση, περίπου 5% το χρόνο κατά μέσο όρο.

Σοκ! Δε φεύγει το ΔΝΤ

Σαφές μήνυμα ότι δεν βλέπουν κανένα περιθώριο αποδέσμευσης της Ελλάδας από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, αλλά και του ΔΝΤ έστειλαν στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη κατά το χθεσινό Eurogroup. 

Ακολουθώντας τα βήματα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι Ευρωπαίοι έδειξαν ότι η ένταξη ακόμα και σε «γραμμή προληπτική στήριξης» είναι μονόδρομος για τη χώρα μας και ξεκαθάρισαν ότι συνεπάγεται όρους, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που θα «κλειδώσουν» αφού προηγουμένως η Ελλάδα εφαρμόσει τις τρέχουσες μνημονιακές υποχρεώσεις της και ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει έλεγχος της τρόικας. Με άλλα λόγια, ο στενός έλεγχος και ο «κορσές» της τρόικας, έστω και με διαφορετική μορφή, θα παραμείνουν για αρκετό καιρό.

Οσμίζονται χάος στην Ελλάδα...

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ

Το κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο χθες και η άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αποτελούν μια πρώτη καταγραφή του ελληνικού αδιεξόδου.

Το ελληνικό αδιέξοδο έχει δύο εκδοχές. Η μία αφορά την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η άλλη την εναλλακτική λύση που αποτελεί αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τίτλοι τέλους για την Ελλάδα;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ 

Πέρυσι στις αρχές του 2013 έπεσε τυχαία το μάτι μου στην τηλεόραση. Βλέπω τον κύριο Στουρνάρα, τον Υπουργό μας τότε επί των οικονομικών και σήμερα Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, να συνομιλεί με ένα ξένο δημοσιογράφο.

Τον διαβεβαίωνε ότι, το 2013 θα είναι ο τελευταίος χρόνος ύφεσης της ελληνικής οικονομίας! Είστε σίγουρος τον ρωτάει ο δημοσιογράφος. Απολύτως σίγουρος απαντάει. Είστε σίγουρος 100%, τον ξαναρωτάει ο δημοσιογράφος. Είμαι 100% σίγουρος απαντά ο κύριος Στουρνάρας με ύφος δέκα Καρδιναλίων.

«SOS» για την παγκόσμια οικονομία από Γερμανία και ΔΝΤ

Του Μωυσή Λίτση* 

Με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό να έχει στραφεί γύρω από το αν η Ελλάδα πέρασε τον… κάβο της κρίσης, το αναπόφευκτο των επικείμενων εκλογών και το αυξανόμενο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης της αριστεράς, οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις δεν έχουν τύχει της πρέπουσας προσοχής.