MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Έχουν τρέλα με τους φόρους

Φορομανία έχει κυριεύσει την ελληνική κυβέρνηση, αφού η αύξηση των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία τους τελευταίους τρεις μήνες έφθασε το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα μάλιστα με την ΕΛΣΤΑΤ!

Από την άλλη, τα χρέη προς την εφορία έχουν εκτιναχθεί σε πάνω από 66 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξής τους κινείται από 800 εκατομμύρια έως 1,2 δισ. κάθε μήνα.

Ευρωπαϊκό εξάμηνο: Έλεγχος των προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες

Στο μέσο ενός πρωτοφανούς καταιγισμού νέων όρων κι εννοιών είχε βρεθεί ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2011, με αφορμή την συζήτηση που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των προέδρων και πρωθυπουργών της ΕΕ. Θέμα ήταν η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ενώ είχε προηγηθεί η παρουσίαση 14 διαφανειών από τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο για τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις και τον χειρισμό της κρίσης.

Το ΔΝΤ έπεσε πάλι έξω και ζητάει συγγνώμη!

Είναι η δεύτερη φορά που το ΔΝΤ παραδέχεται πως οι εκτιμήσεις του για την ευρωπαϊκή κρίση ήταν εκτός πραγματικότητας. Η πρώτη είχε να κάνει άμεσα με την Ελλάδα, εξ ου και η δημόσια «συγγνώμη» από πλευράς του Ταμείου, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με τις πιέσεις που άσκησε στα ισχυρά κράτη το 2010.


Αυτό που συνέβη τότε ήταν ότι το ΔΝΤ πίεσε χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία να ακολουθήσουν μια λογική περικοπών των προϋπολογισμών τους, αμέσως μετά την παγκόσμια κρίση, μόνο που το έκανε νωρίτερα απ' ό,τι θα έπρεπε.

Business Insider: Η κρίση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από το αμερικανικό κραχ του 1929

Μέχρι τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ρούσβελτ έδωσε την εναρκτήρια ομιλία του τον Μάρτιο του 1933, η Αμερική ήταν ήδη στο πέμπτο έτος της Μεγάλης Ύφεσης. Αυτή η εθνική τραγωδία άφησε πίσω της στρατιές ανέργων -ανθρώπων που βρίσκονταν στην πιο παραγωγική ηλικία τους, ωστόσο δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 1/3, ενώ η βιομηχανική παραγωγή περίπου στο μισό.

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται: Ο διεθνής οικονομικός έλεγχος του 1898 στην Ελλάδα και ο ρόλος της Γερμανίας

Είναι γεγονός ότι χώρες φιλελληνικές και μη δεν υφίστανται. Κάθε χώρα επιδιώκει να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα συμφέροντά της. Στην περίπτωση που αυτά, όμως, τύχει να συμπίπτουν με τα συμφέροντα μιας τρίτης χώρας -για παράδειγμα της δικής μας- τότε και μόνο τότε, ενδέχεται να δούμε κάποιες κινήσεις ευνοϊκές για τη χώρα μας. Στην περίπτωση της Γερμανίας ωστόσο, όσο και αν ψάξει κανείς, δύσκολα θα βρει την οποιαδήποτε ευεργεσία προς την Ελλάδα!

"Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα."
 
(Καρλ Μαρξ) 

«Μετά - Μνημόνιο» εποχή με…νέο μνημόνιο

Μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Eurogroup πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες και μάλιστα με το ελληνικό ενδιαφέρον να είναι εκτεταμένο καθώς για μια ακόμη φορά θα ληφθούν αποφάσεις ή θα δοθούν οδηγίες για τη λήψη αυτών, που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των Ελλήνων. 

Ουσιαστικά, σήμερα ανοίγει η συζήτηση για την επικοινωνιακή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, όπως τη σχεδιάζει η κυβέρνηση Σαμαρά και θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Πόσα ψέματα θα πουν ακόμη;

Σταύρος Χριστακόπουλος

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Το κυβερνητικό ψέ­μα πολλών μηνών καταρρέει μέσα σε ελάχιστα ει­κοσιτετράωρα.

Τη Δευτέρα ο Χαρδούβελης λέει στον Πρετεντέρη ότι η Ελλάδα συζητάει νέο μνημόνιο με συμ­μετοχή του ΔΝΤ, ενώ ο Σαμαράς προσπαθεί να... κρύψει τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρό­γραμμα. Λέει ότι φοροελαφρύνσεις θα δούμε μό­νο με ανάπτυξη 3,5%, ενώ ο Σαμαράς «πουλάει» φοροελαφρύνσεις. Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό εποπτεία μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους, ενώ η κυβέρνηση πουλάει έξοδο από το μνημόνιο.

Κώστας Λαπαβίτσας: Λύση για το πρόβλημα του χρέους

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η ημερίδα ‘Χρέος και Τράπεζες’ στο Πάντειο, η οποία διοργανώνεται από συλλογικότητες της Αριστεράς.

Στόχος της είναι η συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων και κοινωνικών φορέων που θα συζητήσουν ανοιχτά τα δύο αυτά καίρια θέματα, καθώς υπάρχει έντονη ανάγκη για πειστικές ριζοσπαστικές θέσεις. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν σχετικές επιστημονικές εργασίες, αλλά ο κύριος κορμός της θα είναι ο διάλογος με τους παρευρισκόμενους τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό σκέλος των δύο θεμάτων. Με αφορμή τη δράση αυτή αναρτάται και το παρακάτω κείμενο ειδικά για το δημόσιο χρέος.