MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ανοικτή επιστολή στην τρόικα

Του Θόδωρου Σκυλακάκη

Προς τους εκπροσώπους της τρόικας στην Ελλάδα

Τόσο ο φιλελεύθερος-μεταρρυθμιστικός χώρος με τις διάφορες πολιτικές εκφράσεις του, όσο και ο ίδιος προσωπικά, με μεγάλο πολιτικό κόστος όχι μόνο στηρίξαμε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, αλλά ζητήσαμε περισσότερες, βαθύτερες και ταχύτερες από αυτές που εκάστοτε συμφωνούσε η τρόικα με τις ελληνικές κυβερνήσεις στη διάρκεια της κρίσης. Αυτό δίνει το ηθικό και πολιτικό έρεισμα να σας απευθύνω σήμερα αυτή την ανοικτή επιστολή για να θέσω τα ακόλουθα ερωτήματα:

Στα σπίτια τους μια ώρα αρχύτερα

Σταύρος Χριστακόπουλος 

«Αν όχι στο επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία» για την περίοδο μετά το μνημόνιο, δήλωσε ο (Γερμανός) επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τι θα γίνει αν αυτό δεν συμβεί; Θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά (11,5 δισ. ευρώ) του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Το Ράιχ «εκτελεί» όποιον παρεκκλίνει από τη γραμμή του.

Του Γ. Δελαστίκ 

Τέσσερα (!) άρθρα είχε την Παρασκευή εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ. Και μόνο οι τίτλοι τους αρκούν για να προδώσουν το πνεύμα που τα διαπερνούσε.

«Ο χαμαιλέων (!)» ήταν ο αναφερόμενος στον Λουξεμβούργιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τίτλος του κορυφαίου πρωτοσέλιδου σχολίου της εφημερίδας, το οποίο υπέγραφε ο Χόλγκερ Στέλτσνερ, ένας από τους τέσσερις εκδότες και αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα. 

Τι πίνουν, να το πιούμε κι εμείς!

Σε ποσοστό 5,1% μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Σεπτέμβριο. Ας μην αγχωνόμαστε. 

Το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη βιομηχανική παραγωγή σε αυτή τη χώρα είναι θαύμα και διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες που ήθελαν την Ελλάδα χώρα συνταξιούχων, ανέργων και δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, οι αξιότιμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορούν να ευαγγελίζονται μια Ελλάδα δίχως μνημόνιο. Προσοχή, προσεχώς κατάρρευση... 

Οι 5 εντολές της τρόικας που «τελειώνουν» την κυβέρνηση

Γράφει ο Ceteris Paribus

Ολοκληρωτική είναι πλέον η κατάρρευση της κυβερνητικής στρατηγικής με άξονα την «έξοδο από το μνημόνιο».

Όπως είχαμε ήδη προβλέψει στο Rp, ύστερα από την επίθεση των αγορών και το «στοπ» των δανειστών στο σενάριο της «καθαρής» εξόδου από το μνημόνιο, η τακτική της κυβέρνησης θα «έκαιγε» και το σενάριο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής χωρίς νέα χρηματοδότηση και άρα χωρίς νέο μνημόνιο. «Νέο σκληρό μνημόνιο ή… Αργεντινή» είναι το δίλημμα, γράφαμε – και όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται πλέον στη θέση της «κυβέρνησης εν αναμονή».