MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΣΟΚ. 561 δις ευρώ ή 313,6% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος;

Αν είναι αλήθεια αυτά που καταγγέλλει ο καθηγητής οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γ. Βάμβουκας για το πραγματικό δημόσιο χρέος της χώρας, τότε η Ελλάδα, έχει σοβαρό πρόβλημα υπόστασης ως ελεύθερου κράτους. Προς το παρόν, κανένα επίσημο κυβερνητικό όργανο δεν τον διαψεύδει, τα δε λαλίστατα ΜΜΕ σιωπούν εκκωφαντικά. 

Συγκεκριμένα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση μας λέει ότι το δημόσιο χρέος είναι 325 δισεκατομμύρια ευρώ ή 175% του ΑΕΠ, ο κ. Βάμβουκας μας λέει ότι το πραγματικό δημόσιο χρέος είναι 561 δισεκατομμύρια ευρώ!!! ή 313,6% του ΑΕΠ. Όπως γίνεται αντιληπτό, τέτοιο χρέος δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα. Όχι δηλαδή πως και τα 325 δις είναι βιώσιμο χρέος, αλλά τα 561 είναι εκτός κάθε σκέψης.

Στη φυλακή ο πρωθυπουργός του μνημονίου

Με συνοπτικες διαδικασίες η Δικαιοσύνη της Πορτογαλίας εντόπισε τα περιουσιακά στοιχεία και τους μαύρους λογαριασμούς του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ζοζέ Σώκρατες - που χαντάκωσε τη χώρα του φέρνοντας την τρόικα και το ΔΝΤ και υπογράφοντας μνημόνια - και τον έστειλε πίσω απ’ τα κάγκελα της φυλακής.

Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, οι υπαίτιοι της καταστροφής που μας οδήγησαν στην ολοκληρωτική παράδοση στους ξένους κατακτητές, αφού προηγουμένως λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα με τις μίζες και τις χαριστικές συμβάσεις με τη Siemens και τα εξοπλιστικά, τα δημόσια έργα και τις προμήθειες, απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας, εξακολουθούν να προκαλούν την κοινωνία και το χειρότερο εξακολουθούν να κυβερνούν και να κάνουν κουμάντο στην πολιτική ζωή, σαν να μην συμβαίνει τίποτα τα τελευταία 40 χρόνια…

Η παγίδα του κρατισμού και οι συνέπειές της

Στον ευρωπαϊκό νότο ο αποκαλούμενος «καπιταλισμός της διαπλοκής» –όπου πρώτο ρόλο παίζει το κράτος– όχι μόνον καλά κρατεί αλλά παίζει και τα ρέστα του.


Κυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου στην Γαλλία και φέρει τον τίτλο «L’ etat voyou» (Το Κράτος-Αλήτης). Γραμμένο από Γαλλίδες δημοσιογράφους, την Καρολίν Μπρυν και την Μαρί-Κριστίν Ταμπέ, στην ουσία το βιβλίο θα μπορούσε, με κάποιες παραλλαγές, να περιγράφει και την ελληνική πραγματικότητα –διότι αναλύει τα έργα και τις ημέρες του γαλλικού κράτους, το οποίο σε κάποιους τομείς ελάχιστα διαφέρει από το ελληνικό.

Είσαι φιλαράκι του Σαμαρά; Κάνε μια ΜΚΟ και πάρε 5 εκ. ευρώ!

Όσοι είναι κοντά στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, γνώριζαν καλά τον Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον ρόλο του στα τεκταινόμενα του κόμματος. Τις συμμαχίες του και την πορεία του στο κόμμα. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ήταν από τους βασικούς συνεργάτες και συντελεστές της πορείας του Αντώνη Σαμαρά τα τελευταία χρόνια…

Όταν ο Σαμαράς τον πρότεινε για Γραμματέα της ΝΔ, κανείς δεν έφερε την παραμικρή αντίρρηση, γνωρίζοντας ότι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, δεν θα είναι απλά υποψήφιος, αλλά και σίγουρος νικητής αφού δεν θα υπήρχε αντίπαλος.

Το Μνημόνιο στην Ελλάδα απέτυχε, λέει (4 χρόνια μετά την εφαρμογή του) ο σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ Πέτερ Μπόφινγκερ.

Σε δηλώσεις του, ο στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου (από τον Μάρτιο του 2004, ο Μπόφινγκερ είναι μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, δηλαδή των «σοφών» της οικονομίας) παραδέχεται ότι το πρόγραμμα που η τρόικα επέβαλε στην Ελλάδα, αντί να βοηθήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την επιδείνωσε. Κι αυτό γιατί, όπως λέει, εφαρμόστηκαν πολλά σκληρά μετρά λιτότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή να είναι απότομη και βάρβαρη για τη χώρα και τους πολίτες.

Η Τουρκία de facto απούσα από την επαναχάραξη των συνόρων της

Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ 

Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Τουρκία επιβεβαίωσε τις προβλέψεις πολλών ότι στόχος της ήταν να βάλει μερικούς επιδέσμους στις βαθιά τραυματισμένες σχέσεις της χώρας με τη Δύση και με όλους σχεδόν τους γείτονές της και να προλάβει τα χειρότερα.

Κοινός παρονομαστής των εξελίξεων είναι ότι καμία δύναμη, μικρή ή μεγάλη, δεν έχει συμφέρον να προωθεί την ενδυνάμωση της υπερφίαλης, ισλαμιστικής και απρόβλεπτης Τουρκίας. Επομένως, η τελική λύση του Ανατολικού Ζητήματος –που πλησιάζει ταχύτατα– αναγκαστικά θα προβλέπει τη συρρίκνωσή της.