MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Σε συνθήκες κατάρρευσης των Δημοσίων Οικονομικών, η χώρα οδεύει σε εκλογές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Στο Αρθρο της 4ης Δεκεμβρίου 2014, με τίτλο “Ένα Σατανικό Σχέδιο”, είχα σχολιάσει τους λόγους που ο κ. Σαμαράς, σκεπτόμενος με ιδιοτελή κριτήρια και έχοντας κατά νου την πολιτική του επιβίωση, είχε προαποφασίσει την προσφυγή της χώρας σε πρόωρες εθνικές εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015.

Ενδεχομένως, ο κ. Σαμαράς εξαρτά την πολιτική του επιβίωση από την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία και τη βέβαιη αποτυχία του στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, δίνοντας τη δυνατότητα στον σημερινό πρωθυπουργό, να παραμείνει αγκιστρωμένος στην αρχηγία της ΝΔ και να συνεχίσει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, τα ζητήματα και τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και σημαντικά.

1.000.000 δολάρια…το λεπτό!

«Το λογικό είναι πραγματικό και το πραγματικό λογικό». Πρόκειται για την περίφημη φράση του Χέγκελ. Δηλωτική μιας σαγηνευτικής διαλεκτικής που όμως δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα πρωσικά όρια ενατένισης των πραγμάτων.
Δυο αιώνες μετά και πριν μιλήσουμε για την «λογική» του σημερινού κόσμου ας δούμε στοιχεία της πραγματικότητας που τον συνθέτουν:

Δημήτρης Καζάκης: Ενισχύεται ο κίνδυνος για bail-in εντός του 2015, εκτιμά η Moody's

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ευάλωτες το 2015, λόγω των αδύναμων μακροοικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

"Οι Αδύναμες μακροοικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα το 2015 και η χαμηλή συνολική κερδοφορία των τραπεζών συνεπάγεται ότι τραπεζικός τομέας της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι δομικά ευάλωτος," δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moody's Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής την Δεύτερα 8/12.