MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

FT: Κρυφό χρέος απειλεί να τινάξει τον πλανήτη στον… αέρα

Οι κινήσεις μεγάλων πολυεθνικών μέσω off shore. Ποιες είναι οι επικίνδυνες ανισορροπίες που δημιούργησε ο υπέρογκος δανεισμός στα χρόνια της ποσοτικής χαλάρωσης. Η βραδυφλεγής βόμβα του «σκληρού» δολαρίου και οι αναδυόμενες αγορές.

Πριν λίγες εβδομάδες, ο Κλαούντιο Μπόριο είπε στους επενδυτές ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν την απειλή που δημιουργείται από τις ανισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος. 

Το αποτύπωμα του 2014 σε αριθμούς

Η στατιστική, τα νούμερα και οι αναλύσεις που τα συνοδεύουν έχουν αποτελέσει κατά καιρούς αντικείμενο αμφισβήτησης (και όχι άδικα), χειραγώγησης του δημόσιου βίου, παραπλάνησης της κοινής γνώμης ή συγκάλυψης γεγονότων, αλλά και εφαλτήριο αποκαλύψεων, επιστημονικής προόδου και γενικότερα θα αποτελούν πάντοτε μια έλλογη μορφή νοητικής αποτύπωσης της πραγματικότητας.
 
Στην προσπάθειά μας να ακτινογραφήσουμε το 2014 σε οικονομικό και κοινωνικό πεδίο στην Ελλάδα, παραθέτουμε μια σειρά από στοιχεία – νούμερα που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας αλλά δεν προβλήθηκαν ιδιαίτερα από τα κραταιά μέσα μαζικής ενημέρωσης και θεωρούμε ότι αποτυπώνουν ένα μέρος της πραγματικής εικόνας.