MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Χοντρό «παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο! (Πάμε για καυγά ή για αρραβώνα)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

Πολλές αναλύσεις μπορεί να διαβάσει ο καθένας, για τα συμβαίνοντα στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ας μην «κουραστούμε» με ακόμα μία (ανάλυση) και ας παραθέσουμε με προσοχή, μόνο τα δεδομένα και τις κινήσεις των «παικτών» και ας βγάλει ο καθένας, τα συμπεράσματα του:

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

1. Η απειλή στη Δύση, από τον ιερό φανατισμό των Τζιχαντιστών του ISIS, είναι δεδομένη, καθώς το μακρύ τους χέρι, βρίσκεται ήδη στις Δυτικές Χώρες. Πέραν αυτού, ΟΛΟΙ αντιλαμβάνονται πλέον, ότι το «Μεταναστευτικό» αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα (ανθρωπιστικό-κοινωνικό-οικονομικό-πολιτιστικό) της Ευρώπης και δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχές, ούτε με χρήματα, ούτε και με ημίμετρα. Απαιτεί επέμβαση στη ρίζα του!

2. Όλοι κατάλαβαν ότι ο κακός Σύρος δικτάτορας Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι όχι μονό ανθεκτικός, αλλά (επί του παρόντος) και το μόνο ανάχωμα του ISIS, προς την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Αραβική Χερσόνησο (εν δυνάμει εστίες αναταραχής και αποσταθεροποίησης), αλλά και την έξοδο του στη Μεσόγειο.

3. Ο ρόλος της Τουρκίας είναι αμφιλεγόμενος, αν όχι ύποπτος και επομένως δεν μπορεί να «παίξει» στο ίδιο τραπέζι με τη Δύση (και εμείς, ας ανοίξουμε τα μάτια μας και τα μυαλά μας, επιτέλους). Ο ρόλος της, είναι στρατηγικά υποβαθμισμένος.

4. Ομοίως, το Ισραήλ και δεν θέλει και δεν μπορεί (δεν επιτρέπεται) να εμπλακεί στην υπόθεση, διότι θα προκαλέσει γενικότερο ξεσηκωμό, ακόμα και αυτών των Αράβων, που παραμένουν ουδέτεροι.

5. Άρα η Δύση, που ευθέως απειλείται από το ISIS, δεν έχει καν ένα «φίλιο» χερσαίο προγεφύρωμα για να επιχειρήσει. Έχει επίσης αποδειχτεί, ότι καμιά Χώρα της Δύσης, δεν θέλει (και δεν μπορεί, σας διαβεβαιώ) να εμπλακεί σε χερσαίες επιχειρήσεις και οι ΗΠΑ, φαίνονται ότι ΔΕΝ είναι διατεθειμένες να ξεκινήσουν ένα νέο πόλεμο τύπου Ιράκ και Αφγανιστάν (για πολλούς λόγους, μεταξύ αυτών και λόγω Ιράν)!

6. Η Ρωσία, εδώ και 1-2 χρόνια, ταλαιπωρείται από την Ουκρανική κρίση και επί μια 5ετία, βρίσκεται σε τιμωρία απομόνωσης από τη Δύση. Αγωνιά και ψάχνει την «ευκαιρία» να δηλώσει παρούσα, δυνατή και αξιόπιστη στο διεθνές γίγνεσθαι, είτε ως αξιόλογος εχθρός, είτε και ως αξιόπιστος φίλος. Ήδη το διάστημα αυτό (και όχι μόνο), η Ρωσία έκτισε μεθοδικά μια ορατή πλέον, «Ανατολική Συμμαχία» [Ρωσία – Κίνα – Συρία – Ιράν και έπεται σύντομα και η Ινδία], ως αντίβαρο γεωπολιτικό και οικονομικό, της «Δυτικής Συμμαχίας» (ΝΑΤΟ – Ε.Ε.).

7. Η Κίνα, ως η ισχυρότερη αναδυόμενη οικονομία, έχει κάθε συμφέρον να είναι παρούσα, στο «σταυροδρόμι» διέλευσης της (οικονομικής) ισχύος και επιρροής της, προς την Ευρώπη και τη Δύση. Αν κλείσει αυτό το σταυροδρόμι, εγκλωβίζεται στα ενδότερα, άπραγη και αδύναμη.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

1. Σήμερα, στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει συσωρευτεί μεγάλος όγκος αεροναυτικών δυνάμεων. Ήδη υπάρχει ένα Κινεζικό Καταδρομικό και εντός των ημερών, καταπλέει και το Κινεζικό Αεροπλανοφόρο Liaoning, τα οποία θα συνενωθούν με το Ρωσικό Καταδρομικό (μεγάλης ισχύος) Moskva και καμιά 10αριά άλλα Ρωσικά Π. Πλοία. Ενώ, είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός, ο τύπος και η δύναμη των Ρωσικών όπλων εδάφους και στρατευμάτων, που έχουν ήδη μεταφερθεί, αναπτυχθεί και επιχειρούν στη Συρία (αθόρυβα ή και με την ανοχή, όλων).

2. Οι Αμερικανοί και Γάλλοι, επίσης διαθέτουν μεγάλη ναυτική δύναμη στην περιοχή (άνω των 10 πλοίων) και μπορούν ανά πάσα στιγμή να την αυξήσουν, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των εκατέρωθεν Υ/Β, που επιχειρούν στην περιοχή.

3. Η Αίγυπτος, ο μόνος σταθερός σύμμαχος της Δύσης και ιστορικός φίλος των Ρώσων, «κινείται» και στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό της, διεκδικώντας ρόλο και … «χρίσμα». Ήδη, μετά το μεγάλο έργο στο Σουέζ, με ταχύρρυθμες διαδικασίες, φαίνεται να προμηθεύεται τα δύο νεότευκτα Γαλλικά Αεροπλανοφόρα Mistale, που προορίζονταν για τους Ρώσους και οι οποίοι, τα εγκατέλειψαν.

4. Το Ουκρανικό εξομαλύνεται, με τις ευλογίες των ΗΠΑ-Δύσης και την παγιοποίηση των Ρωσικών κεκτημένων. Η Ρωσία παρέχει αέριο να ζεσταθούν οι Ουκρανοί (με την επιδότηση της Ε.Ε.), η Ουκρανία παρέχει αυτονομία στις (Ρωσόφωνες) Ανατολικές περιοχές της και… ξεχνά την Κριμαία.

5. Αύριο ή μεθαύριο, στη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα έχει μία και μόνη ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ συνάντηση, αυτή με τον Πρόεδρο Πούτιν, …«για να τα πούνε ιδιαιτέρως»!

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

1. «Ο Καυγάς» : Οι δύο Συμμαχίες Συμφερόντων (Ανατολική-Δυτική), δεν τα βρίσκουν, διστάζουν, κωλυσιεργούν και αδρανούν και …ο ISIS εδραιώνεται, εξαπλώνεται και απειλεί όλους!

2. «Ο Αρραβώνας»: Οι εν διαστάσει τα βρίσκουν επιτέλους και οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν την απειλή, ΟΛΟΙ μαζί, ενέργεια που πέραν της αποτελεσματικότητας της, θα έχει και τεράστια διεθνή πολιτική «σημειολογική» αξία. Για 1η φορά, η τρομοκρατία θα εμφανιστεί ως παγκόσμια απειλή, που απαιτεί …«παγκόσμια αντίδραση»!

Έτσι, η Δύση θα παρέχει υποστήριξη και «κάλυψη» και οι Ρώσοι, θα αναλάβουν να «καθαρίσουν» δραστικά …αλά Γεωργία (2008), εντός ενός - δύο μηνών, χωρίς ευαισθησίες, «χειρουργικά» κτυπήματα, αντιβιοτικά και φυσιοθεραπείες του προβλήματος. 

Μετά, η Ρωσία σε εύλογο χρόνο, θα «δώσει» στη Δύση αντάλλαγμα τον δικτάτορα Άσαντ και έτσι, θα αποκατασταθεί …«δια του αρραβώνος», στη διεθνή και διπλωματική θέση της! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου