MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

FT: Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή χωρίς δικαίωμα βέτο στα κράτη μέλη!

Επικαλούμενη έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα επεμβαίνει ακόμα και αν οι χώρες στις οποίες θα πρέπει να δρα αντιτίθενται στην ανάπτυξή της. Αν και θα πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες, δε θα υπάρχει δικαίωμα μονομερούς άσκησης βέτο.

Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν την ερχόμενη εβδομάδα σχέδιο σύστασης νέας μόνιμης δύναμης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, που θα αντικαταστήσει τη Frontex, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Επικαλούμενη έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα επεμβαίνει ακόμα και αν οι χώρες στις οποίες θα πρέπει να δρα αντιτίθενται στην ανάπτυξή της.

Η τελική απόφαση θα εναπόκειται στην Κομισιόν. Αν και θα πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες, δε θα υπάρχει δικαίωμα μονομερούς άσκησης βέτο. Η εφημερίδα κάνει λόγο για την «αναμφισβήτητα μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας από τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης».

Η νέα δύναμη εκλαμβάνεται ως η ύστατη προσπάθεια διάσωσης της Συνθήκης του Σένγκεν και έχει κριθεί απαραίτητη ως συνέπεια της προσφυγικής κρίσης. Ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει ότι η κρίση αυτή αποκάλυψε τις αδυναμίες της Frontex και ότι η νέα δύναμη είναι ένας τρόπος προστασίας και ενίσχυσης της Σένγκεν.

Όπως σημειώνεται η Frontex είχε την εντολή «συντονισμού» της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα μπορεί να «επιβάλλει» την προστασία αυτή, έχοντας μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά και τη δυνατότητα απέλασης μεταναστών.

Ο έλεγχος των συνόρων θα πραγματοποιείται από τις εθνικές αρχές της εκάστοτε χώρας, ωστόσο η νέα ευρωπαϊκή δύναμη θα επιτηρεί τον έλεγχο αυτό και θα έχει δικαίωμα επέμβασης όταν διαπιστώνει ανεπαρκή προστασία των συνόρων. Θα υπάγεται δε στην εθνική νομοθεσία της χώρας στην οποία θα δρα κάθε φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου