MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τα κεφάλια τους θέλουν να σώσουν οι τραπεζίτες

Του Γ.Δελαστίκ
 
Ξέσπασε η προσχεδιασμένη εκ μέρους των τραπεζών αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η περαιτέρω κατάρρευση των προ πολλού γελοίων τιμών των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες όλες τους έχουν χάσει περίπου ή πάνω από το... 90% (!) των μέγιστων τιμών τους στο μακρινό παρελθόν εδώ και χρόνια, ήταν κάτι σαν το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού του μίνι πολέμου με την προκαθορισμένη έκβαση.

Άρθρο-καταπέλτης. Αυστριακοί προς Γερμανούς: Χρωστάτε στους Έλληνες 1,5 τρισ. δραχμές!

Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία που συγκέντρωσε η ελληνική ομάδα εργασίας για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις - Χαρακτηρίζει διαχρονικά ανέντιμη τη στάση του Βερολίνου - «Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1941 έως το Σεπτέμβριο του 1944 και πίσω τους δεν άφησαν τίποτε άλλο παρά καμένη γη».

Εκτενή αναφορά στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κυρίως από το αναγκαστικό δάνειο, αλλά και από τις πολεμικές αποζημιώσεις, για την επί 3,5 χρόνια γερμανοναζιστική κατοχή, κάνει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard στη χριστουγεννιάτικη έκδοσή της, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της σχετικής εμπιστευτικής έκθεσης, από την ειδική ομάδα εργασίας στον υπουργό Οικονομικών.

Τα 22 μέτρα-«φωτιά» για την πάταξη της Διαφθοράς

Σαρωτικές αλλαγές για την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος σχεδιάζει η Κυβέρνηση μέρος των οποίων θα αναγνωσθεί στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. 

Στόχος να μπει τέλος στην ασυδοσία των ενδο-ομιλικών συναλλαγών των μεγάλων πολυεθνικών και να καταπολεμηθεί το «τέρας» της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Παράλληλα θα ελεγχθούν σε βάθος τα δισ ευρώ που φυγαδεύτηκαν την περίοδο της κρίσης- και όχι μόνο- σε ασφαλή τραπεζικά «καταφύγια» του εξωτερικού και σε υπεράκτιες εταιρείες (off shore)…

Ο πραγματικός πόλεμος μόλις τώρα αρχίζει

του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

Δανειστές και εγχώριοι υπηρέτες τους έστησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο εκβιασμού, αλλά η μάχη μπορεί να κερδηθεί... 

Ο εκλογικός θρίαμβος της ελληνικής Αριστεράς συνιστά ιστορική εξέλιξη με διεθνή αντίκτυπο. Ο πραγματικός ηττημένος της αναμέτρησης δεν ήταν, βέβαια, ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Βενιζέλος, αλλά το μεγάλο «αφεντικό», η Άνγκελα Μέρκελ, που βλέπει ότι πλέον ο γερμανικός ζουρλομανδύας του Συμφώνου Σταθερότητας αρχίζει να ξηλώνεται. 

Σε πανικό ο Σόϊμπλε. «Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν».

Μόνο ο Σόϊμπλε, η Μέρκελ και οι ελεγχόμενοι από αυτούς παριστάνουν το λιοντάρι απέναντι στην Ελλάδα και τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Όλοι οι άλλοι είναι επιφυλακτικοί. Προφανώς βλέπουν κάποιο πρόβλημα με τον εθνικισμό του Δ΄ Ράιχ. 

«Οι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται», επανέλαβε ο γερμανός υπoυργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση εκπροσώπων του ασφαλιστικού κλάδου στο Βερολίνο, αναφερόμενος στην Ελλάδα και στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πρόσθεσε δε ότι «δεν δεχόμαστε εκβιαστικές πιέσεις», αλλά όλα αυτά που επαναλαμβάνει τελευταία, μάλλον δείχνουν πανικό της γερμανικής κυβέρνησης, παρά δείχνουν κάποια ισχύ από εκείνη που εξέπεμπε παλαιότερα. Πρώτη φορά ο άλλοτε σιωπηλός Σόϊμπλε εμφανίζεται τόσο ανοιχτά να απειλεί την Αθήνα και να κινδυνολογεί.