MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε τον Σόιμπλε να μένει αμήχανος στην ερώτηση για τη SIEMENS και τον Χριστοφοράκο

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της κοινής συνέντευξης Γ. Βαρουφάκη - Β. Σόιμπλε ήταν εκείνο στο οποίο ερώτηση υπέβαλλε ο δημοσιογράφος Παντελής Βαλασόπουλος ο οποίος έθεσε το ζήτημα της γερμανικής εμπλοκής στη διαφθορά φέροντας ως παράδειγμα αυτό της Siemens και του Μιχάλη Χριστοφοράκου, μεγαλοστελέχους του ελληνικού τμήματος της εταιρείας και εμπλεκομένου στο σκάνδαλο. 

Πολεμικές αποζημιώσεις 4 τρισ. διεκδικεί η Ρωσία από τη Γερμανία

Τη σύσταση ομάδας εργασίας του ρωσικού κοινοβουλίου αποφάσισε η Ρωσική Βουλή για την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στη Ρωσία από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ενέργεια αυτή σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας να απαιτηθούν οικονομικές αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος, σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Izvestia.

Reuters: «Η μεγάλη απάτη με το ελληνικό χρέος – Έδωσαν δάνεια για να εισπράττουν τόκους»

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει μέσα από τέσσερις αλήθειες ή ψέματα όπως τις ονομάζει τη μεγάλη απάτη με το ελληνικό χρέος και πώς οι Ευρωπαίοι «έδεσαν» την Ελλάδα με τα μνημόνια δανείζοντας τη με χρήματα τα οποία παίρνουν πίσω ως τόκους. Λίγες ώρες πριν το Reuters είχε αποκαλύψει γερμανικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο παραδέχεται πώς με την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα διαμορφώνεται μία νέα κατάσταση στη χώρα.

Τζέιμς Γκαλμπρέιθ: Μην πολεμάτε τον Τσίπρα

Η Ελλάδα με τον Αλέξη Τσίπρα χαράσσει ένα νέο δρόμο, τον οποίο καλούνται και οι Γερμανοί να διαβούν, υπογραμμίζει ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς το Βερολίνο, μέσα στην «έδρα» του, μέσω άρθρου στην «Deutsche Welle».

Ο κορυφαίος οικονομολόγος ζητάει επιτακτικά να τεθεί τέλος στην πολιτική της λιτότητας, μιλάει ανοιχτά για αποτυχία του πειράματος της τρόικας και καλεί την Γερμανία, να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα, χωρίς φόβο και πάθος, επικαλούμενος τη γνωστή ρήση του Τζον Κένεντι: «Να μην διαπραγματευτούμε ποτέ με το φόβο, αλλά να μην φοβηθούμε ποτέ να διαπραγματευτούμε».

Paul Craig Roberts: "Η Ελλάδα να στραφεί για στήριξη στα BRICS γυρίζοντας την πλάτη στην ληστρική Δύση"

"ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ"

Χρηματοδότηση από τα ΒRICS θα λάβει η Ελλάδα σε περίπτωση που θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της και η ΕΕ αρνείται να συμμορφωθεί και συνεχίζει στην ίδια πορεία εξόντωσης του ελληνικού λαού δήλωσε ο Αμερικανός αναλυτής και πρώην εκδότης της Wall Street Journal, Paul Craig Roberts.

Εάν η Ελλάδα γυρίσει την πλάτη στις δυτικές τράπεζες και στραφεί για στήριξη στις χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες που έχουν υποστεί «ληστρική» επιδρομή από τη Δύση:

Γερμανικός Τύπος: Η αρχή του τέλους της στρατηγικής της Merkel.

Την άποψη ότι η νέα αυτοπεποίθηση της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για τη στρατηγική της Angela Merkel, η οποία συνέδεε την οικονομική αλληλεγγύη με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων διατυπώνει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt. 

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «η προκλητική στάση του Έλληνα πρωθυπουργού φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα». 

Σούλμαιστερ: ''Μετωπική και πρωτοφανής η επίθεση Τσίπρα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης!''

«Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει τόσο μεγάλη επιτυχία, διότι τα προβλήματα στα οποία αναφέρεται και οι προτάσεις λύσεων που παρουσιάζει, αγγίζουν τους ανθρώπους»...

λέει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο διάσημος Αυστριακός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας Στέφαν Σούλμαιστερ.

Τεκμηρίωση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα

Του Καλλίνικου Κ. Νικολακόπουλου*

Η μόνη χώρα της ευρωζώνης, που δεν υπέγραψε την δανειακή σύμβαση... Ελλάδας–χωρών ευρωζώνης (έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως μνημόνιο Νο1) απευθείας με την Ελλάδα ήταν η Γερμανία (αντ’ αυτής υπέγραψε η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα ειδικού σκοπού KFW). Ο προφανέστατος λόγος, είναι η ύπαρξη του γερμανικού κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων (όχι οι γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την γερμανική κατοχή, που πρέπει να διεκδικηθούν). Το ύψος τους κατά το έτος 2010, χωρίς συνυπολογισμό των τόκων, εκτιμάτο σε 162 δις ευρώ.

Στίγκλιτς: Ανήθικη η άρνηση της Ευρώπης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, δηλώνει ότι είναι «ανήθικη» η άρνηση των Ευρωπαίων να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος. 

«Όταν οι εταιρείες χρεοκοπούν, μια ανταλλαγή χρέους με μετοχικό κεφάλαιο είναι μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση. Η ανάλογη προσέγγιση για την Ελλάδα είναι η μετατροπή των υφιστάμενων ομολόγων σε ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ. Αν η Ελλάδα τα πάει καλά, οι πιστωτές θα λάβουν περισσότερα από τα χρήματα τους. Αν δεν τα πάει καλά, θα πάρουν λιγότερα. Και οι δύο πλευρές θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο να ακολουθήσουν πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη»γράφει σε άρθρο του. 

WASHINGTON POST : Οι ΗΠΑ πρέπει «να σώσουν την Ευρώπη από την τρέλα της»

«Για το καλό της Ευρώπης, η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία («new deal»)», αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στην Washington Post. 

«Μην πιστεύετε στις χαζομάρες σχετικά με την κρίση στην Ευρώπη. Με την εκλογή του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ο ελληνικός λαός προσφέρει ελπίδα στην Ευρώπη», όπως επισημαίνεται και σημειώνεται ότι «πρόκειται για την ευκαιρία της Ευρώπης στην καταστροφική λιτότητα η οποία βύθισε τον Νότο στην ύφεση και τον Βορρά στον αποπληθωρισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ένα "new deal" όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη». 

Αλέξης: Θέλετε να προδώσω την πατρίδα και τον λαό μου. Η απάντηση ειναι ΟΧΙ.

Κάθετη ηταν η άρνηση της κυβέρνησης στην διαρροή του γερμανικού νον πειπερ στο Ρόιτερς. 

Δεν κάνουμε βήμα πίσω, δεν δεχόμαστε απειλές. Στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε δεν υπάρχουν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. 

Και αυτό ειναι το ορθό. Όταν έχεις το δίκιο με το μέρος σου, δεν κάνεις πίσω. 

«Το Μέτωπο Λιτότητας γίνεται κομμάτια» ομολογούν Γερμανοί …

Του Γιώργου Δελαστίκ 

Εξαιρετικά βαρυσήμαντο το άρθρο χιλιάδων λέξεων που δημοσιεύθηκε στη σκληρή δεξιά γερμανική εφημερίδα … 

«Ντι Βελτ». Από τον υπότιτλο συνειδητοποιεί αμέσως κανείς τη σοβαρότητά του: «Ο θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα αλλάζει την ΕΕ»! Εντυπωσιακή ομολογία για γερμανικό μέσο ενημέρωσης – και μάλιστα δεξιό. «Ενα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη. Το φάντασμα ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας» γράφει στην αρχή του άρθρου της η «Βελτ», αντιγράφοντας στην αρχή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου του Καρλ Μαρξ. «Ο επαναστάτης από την Αθήνα δεν είναι όμως κάποιος μοναχικός πολεμιστής, όσο και αν οι προπαγανδιστές στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο τον περιγράφουν προς στιγμήν ως οδηγό που κινείται σε λάθος λωρίδα. Η πορεία του Τσίπρα κατά της Μέρκελ απολαύει ανοιχτών και μυστικών συμπαθειών σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη.