MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ξεκινά ο λογιστικός έλεγχος του χρέους! Άμεση και η σύγκλιση επιτροπής για τις Γερμανικές αποζημιωσεις και το μνημόνιο.

Τρεις κρίσιμες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το αμέσως προσεχές διάστημα η Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για τη συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους, την επανασυγκρότηση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και τη δρομολόγηση έρευνας για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο. 

Το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η Βουλή περιέγραψε, πριν από λίγο, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων της κυπριακής δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου. 

Μοναδική αγωνία, η πολιτική τους επιβίωση

του system failure

Μετά τις εκλογές και την έναρξη των πραγματικών διαπραγματεύσεων από την παρούσα κυβέρνηση, το μνημονιακό σύμπλεγμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έκανε ακόμα πιο αισθητή την αγωνία του προκειμένου να επιβιώσει στην πολιτική σκηνή της χώρας. 

Ένα από τα βασικά προεκλογικά επιχειρήματα της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης, ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυε στην αντιπαράθεση με βάση την Τροίκα και το μνημόνιο. Όπως έλεγαν τότε, το μνημόνιο τελείωνε και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε λόγο ύπαρξης. 

Το σοκ του να έχεις πάλι κυβέρνηση

Παρακολουθώντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας μετά τις εκλογές, θεωρώ πως η χώρα είναι σε καλό δρόμο. Είναι στο δρόμο της κανονικότητας και της δημοκρατίας. 

Υπάρχει η εντύπωση σε πολλούς πολίτες πως σήμερα υπάρχει μια αναταραχή στη χώρα μας. 

Όχι, δεν υπάρχει καμία αναταραχή. Απλά, είχαμε ξεχάσει πως είναι να υπάρχει στη χώρα μια κυβέρνηση. 

Αυτό είναι που δίνει την εντύπωση της αναταραχής: το κανονικό σοκάρει αυτούς που είχαν ξεχάσει πώς είναι το κανονικό. 

Τι είναι και σε τι αποσκοπεί ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους;

Γιώργος Μητραλιάς

Την ώρα που το ζήτημα του χρέους κυριαρχεί στο πολιτικό προσκήνιο αλλά και στις ζωές μας, και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δηλώνει ότι «δρομολογήθηκαν πρωτοβουλίες λογιστικού ελέγχου του χρέους», είναι τουλάχιστον χρήσιμο να θυμηθούμε ή να μάθουμε τι είναι, τι θέλει και πως γίνεται αυτός ο λογιστικός έλεγχος του χρέους.

Να λοιπόν γιατί αναδημοσιεύουμε ένα σχετικό απόσπασμα του βιβλίου «Ανοίγουμε τα βιβλία του χρέους - Τι είναι και πώς γίνεται ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους» των Ερίκ Τουσέν, Μαρία Λουσία Φατορέλλι, CADTM και Jubilee South, με επιμέλεια, προλεγόμενα και μετάφραση του Γ. Μητραλιά, που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Μια Ευρώπη υπό ηγεμονία

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Θ. ΜΠΟΤΖΙΟΥ Πρέσβη ε.τ.

Η 16η Φεβρουαρίου 2015 θα καταγραφεί ως μια από τις πλέον γριφώδεις στιγμές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ απηύθυνε στην Ελλάδα το τελεσίγραφο: «Ή ζητάτε παράταση του προγράμματος διάσωσης ή υφίστασθε τις συνέπειες», που μεταφράζονται σε χρεοκοπία και αναγκαστική έξοδο από το ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών και στη συνέχεια διά του ιδίου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διατήρησε την ψυχραιμία της και απέρριψε το εκβιαστικό τελεσίγραφο, δηλώνοντας όμως σαφώς ότι δεν είναι υπέρ μιας ρήξης με τους εταίρους της στο Eurogroup. Ήταν μια υπεύθυνη στάση.