MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Αποζημιώσεις; Ούτε ευρώ!

Του Γιώργου Δελαστίκ 

Πολύ, πάρα πολύ τους πείραξε τους Γερμανούς η ανακίνηση του θέματος των πολεμικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα και τις κλεψιές που έκαναν οι ναζί στην Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής. Τους κάνει τεράστια ζημιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η έμμεση σύνδεση της σημερινής ηγεμονικής Γερμανίας με την αποτυχημένη προηγούμενη απόπειρα του Βερο­λίνου να ηγεμονεύσει στη Γηραιά Ηπειρο πριν από εβδομήντα πέντε χρόνια, με τραγικά αποτελέσματα.

Ως εδώ με τον φασισμό της Ε.Ε.!

Ο φασισμός και η ασύδοτη παρέμβαση στα ζητήματα που αφορούν στο εσωτερικό των κρατών-μελών δεν έχουν όρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δείγμα αυτής της αισχρής στάσης των Ευρωπαίων αποτελεί η τελευταία ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, ο οποίος ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να βάλει τέλος στον συνασπισμό με την «λαϊκιστική δεξιά» καθώς χαρακτηρίζει «λάθος» την συνεργασία των δύο κομμάτων. 

«Θεωρώ τον σημερινό συνασπισμό του αριστερού κόμματος με αυτούς τους δεξιούς λαϊκιστές ως λάθος», δήλωσε ο Schulz στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (15/3/2015) και προσθέτει ότι το επισήμανε και στον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή (13/3/2015) στις Βρυξέλλες.

Ισλανδία: Οι τραπεζίτες στη στενή, οι τοκογλύφοι στον αγύριστο…

Τις προηγούμενες μέρες μια είδηση πέρα στα «ψιλά», δίχως να τύχει της προβολής που τις άξιζε: Η κεντροδεξιά (!) κυβέρνηση της Ισλανδίας απέσυρε το αίτημα ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Προφανώς τέτοιου είδους ειδήσεις σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που το «με κάθε θυσία στο ευρώ» καλλιεργήθηκε και προβάλλεται ως η σύγχρονη μεγάλη ιδέα του έθνους, δημιουργούν ερωτήσεις στην κοινωνία. Και γι αυτό θάβονται… Ας δούμε λοιπόν κάποιες απ αυτές τις ερωτήσεις (με τις απαντήσεις τους) και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του:

Πότε άρχισε και πώς εξελίχθηκε η ελληνική τραγωδία - Εικόνες και γραφήματα

Η ιστορία της κρίσης στην Ελλάδα μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους: είτε η χώρα με απερίσκεπτο τρόπο άρχισε να παίζει με τα χρήματα των άλλων, είτε είναι θύμα του άκαμπτου ευρωπαϊκού σχεδίου που συνθλίβει τα ασθενέστερα κράτη προς χάριν των ισχυρότερων.

Κατά το Business Insider, υπάρχει μια δόση αλήθειας και στις δύο αφηγήσεις, αλλά για να κατανοήσει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πρέπει να κάνει μια βουτιά στο παρελθόν και να μελετήσει όλα τα βήματα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Τι θα βρει; Κατά τον συντάκτη του άρθρου,ισοπεδωτικό λαϊκισμό και μια έντονη δυσπιστία προς τους ξένους που οδήγησαν μια πολλά υποσχόμενη μεταπολεμική οικονομία που θα μπορέσει επιστρέψει στην ανάκαμψη, να οδηγηθεί στην καταστροφή. «Και όλα ξεκίνησαν από την τιμή του πετρελαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.