MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Οι 'μαύροι' αριθμοί της κρίσης: Κατά 35% αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Μια ακόμα επιστημονική έρευνα έρχεται να καταδείξει τις συνέπειες της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. 

Ερευνητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία ανέλυσαν τα διαθέσιμα στοιχεία και επισημαίνουν ότι κατά τα «μνημονιακά» έτη 2011 - 2012, υπήρξε αύξηση 35% στις αυτοκτονίες, σε σχέση με την περίοδο έως το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας και της απόγνωσης που αυτή προκαλεί. 

Πιο σοβαρές ήσαν οι συνέπειες για τους εργαζόμενους άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ αύξηση αυτοκτονιών υπήρξε και μεταξύ των ηλικιωμένων συνταξιούχων.

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος του χρέους

«Στην Αθήνα, το ανείπωτο διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει αναπόφευκτο» αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.

Μετρήσεις της αγοράς δείχνουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος του χρέους της, θέτοντας σε κίνδυνο τις αποπληρωμές των περίπου 500 δις € τα οποία οφείλει στους ευρωπαίους φορολογούμενους σε κεφάλαια διάσωσης, τράπεζες και ομολογιούχους.

Απειλές τραπεζικού κραχ στην ΕΕ

Οι γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες με 110 δις €, ενώ το «σύστημα» της Ευρωζώνης με 808 δις € στην Α. Ευρώπη - η Ελλάδα με 70 δις, ιδίως στην Τουρκία, οπότε τυχόν χρεοκοπία των τραπεζών της θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου 

Η πρώην θυγατρική τράπεζα της γερμανικής «Bayern LB», η οποία ουσιαστικά εξαπάτησε την Αυστρία πουλώντας την, η «Hypo Alpen Adria», έχασε πάρα πολλά χρήματα επεκτεινόμενη με λάθος τρόπο στις χώρες των Βαλκανίων - με αποτέλεσμα να κρατικοποιηθεί από την αυστριακή κυβέρνηση, γνωστή για τα απίστευτα σκάνδαλα της (άρθρο).