MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Όταν ο Τέσλα εξαφανίστηκε από τα ιστορικά βιβλία - Η σιωπηλή συνομωσία

Πέρασα όλα μου τα χρόνια στη σχολή των ηλεκτρολόγων μηχανολόγων... (1951-1956) χωρίς ν’ ακούσω το όνομα του Νίκολα Τέσλα, ακόμη και σ’ εκείνα τα μαθήματα που σαφώς αναφέρονται σε μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος ή σε μεταφορά ενέργειας ή σε ασύρματη επικοινωνία (ραδιόφωνο).

Ξόδεψα αρκετό καιρό σε μια ιδιωτική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, θυγατρική εταιρεία της RCA, όπου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αρκετά σημαντικούς και έμπειρους ανθρώπους.

Ποτέ, σε τόσες πολλές διαλέξεις, συναντήσεις και συζητήσεις που είχα, δεν αναφέρθηκε πουθενά ο Τέσλα. Πάντως θυμάμαι καλά ονόματα λιγότερο σημαντικών πρωτοπόρων στο χώρο του ηλεκτρισμού. Αρκετοί συνάδελφοι και παλιοί συμφοιτητές μου είχαν παρόμοιες εμπειρίες. Ο Τέσλα ήταν ανύπαρκτος”. Max E. Valentinuzzi, Nikola Tesla: Was He So Much Resisted and Forgotten, Engineering in Medicine and Biology Magazine, 1998.

Η δικτατορία της ελίτ...

Η εθνική κυριαρχία των ανεξάρτητων κρατών λειώνει συνεχώς, με την πάροδο του χρόνου, επειδή το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο επιβάλλει απολυταρχικά τους όρους του - οπότε η δημοκρατία που θεωρούμε πως βιώνουμε είναι μία συλλογική αυταπάτη

"Το γεγονός πως και η τέταρτη εξουσία, τα ΜΜΕ δηλαδή, υπηρετεί πλέον πιστά τις αγορές, όπως οι περισσότερες άλλες, δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την συνειδητοποίηση των πολιτών – χωρίς την οποία είναι αδύνατη η αφύπνιση και η εύλογη «επανάσταση». Ίσως όμως υπάρχουν ακόμη ελπίδες – ειδικά από χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες διαθέτουν τον «ιό της ελευθερίας».

Αποκάλυψη Γερμανών περί συνομιλιών με την ΕΕ εν κρυπτώ.

Του Γιώργου Δελαστίκ 

Βόμβα ήταν η αποκάλυψη της εφημερίδας της γερμανικής ελίτ «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» στο πρώτο θέμα της στο φύλλο της Κυριακής: «Στη Φρανκφούρτη, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πριν από τέσσερις εβδομάδες, έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση της «Ομάδας Δείπνων της Φρανκφούρτης» με ένα δείπνο που άρχισε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. 

Στο τραπέζι κάθισαν υψηλόβαθμοι συνεργάτες του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα» αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα. «Μεγάλος αγώνας γύρω από την Αθήνα» ήταν ο τίτλος που δεν έλεγε τίποτα. Ο υπότιτλος όμως ήταν πολιτικά υποβολιμαίος: «Οργή κατά Βαρουφάκη, ελπίδα για τον Τσίπρα. Ακόμη γίνονται διαπραγματεύσεις»! 

Το μεγάλο λάθος του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Του Ashoka Mody

Τα διογκούμενα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας οδηγούν τη χώρα στο να εξετάσει το μέχρι πρότινος αδιανόητο: την αθέτηση πληρωμής σε δάνεια του ΔΝΤ. Αντί να απαιτεί την αποπληρωμή και περαιτέρω λιτότητα, το ΔΝΤ θα πρέπει να αναγνωρίσει τις ευθύνες του για την κατάσταση της χώρας και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους.

Οι επαχθείς υποχρεώσεις της Ελλάδας στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ, και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να ανιχνευθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2010, όταν έκαναν ένα μοιραίο λάθος. Αντί να επιτρέψουν στην Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών στα ανυπέρβλητα χρέη της προς τους ιδιώτες πιστωτές, επέλεξαν να της δανείσουν χρήματα για να τα αποπληρώσει στο ακέραιο.