MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

La Tribune: Γιατί ο Βαρουφάκης είναι ανυπόφορος στους Ευρωπαίους

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση προχωρά ο γνωστός Γάλλος αναλυτής επί της ελληνικής κρίσης χρέους Ρομαρίκν Γκοντάν στην εφημερίδα La Tribune.

Η ανάλυσή του δεν περιστρέφεται ούτε γύρω από τη ρευστότητα που λιγοστεύει ολοένα και πιο πολύ ούτε γύρω από τις έντονες φήμες για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, αλλά επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης είναι «ανυπόφορος» στους Ευρωπαίους.

Σκάνδαλο Τ.Τ. : Έτσι έπαιρναν τα θαλασσοδάνεια με μια υπογραφή!

KATAΠΕΛΤΗΣ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΕ… ΦΙΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ 

Στοιχεία – φωτιά, σχετικά με θαλασσοδάνεια χωρίς εγγυήσεις, περιλαμβάνει ο φάκελος που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη για το «σκάνδαλο» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και για το οποίο ζητείται η παραπομπή σε δίκη 40 ατόμων. 

Την ώρα που η ελληνική αγορά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στενάζουν υπό το βάρος των χρεών, των λουκέτων και της ανύπαρκτης ρευστότητας εν μέσω μνημονίων, κάποιοι κατάφερναν να εξασφαλίζουν δάνεια σε χρόνο ρεκόρ με εγγυήσεις… ψίχουλα. 

Τα μνημόνια… μας έσωσαν.

Πριν μας βάλει το πολιτικό σύστημα στην κρίση, χωρίς να ερωτηθεί καθόλου ο λαός, είχαμε περίπου χονδρικά: 240 δις ΑΕΠ, 240 δις τραπεζικές καταθέσεις και 240 δις τραπεζικά δάνεια. Αυτή η αναλογία 1:1:1 ήταν άριστη και σχεδόν κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει τέτοια αναλογία. 

Σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια μνημονίων και σκληρής λιτότητας, έχουμε χονδρικά: 180 δις ΑΕΠ, 135 δις τραπεζικές καταθέσεις και 240 δις δάνεια, με τη διαφορά ότι τα 100 δις από αυτά είναι μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα).