MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Βαρυσήμαντο άρθρο του Τσίπρα για το μέλλον της Ευρώπης.

Του Γιώργου Δελαστίκ 

Μια ολόκληρη σελίδα έδωσε η «Μοντ» στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη για να παρουσιάσει τις απόψεις και τις θέσεις του για το πρόβλημα της χώρας μας.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το άρθρο του πρωθυπουργού ήταν ελάχιστα πειστικό σε ό,τι αφορά το ελληνικό θέμα - ίσως σε αυτό συνέβαλε και ο μισοκακόμοιρος, απολογητικός χαρακτήρας του. Αντιθέτως, το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα ήταν βαρυσήμαντο με όλη τη σημασία της λέξης στο τελευταίο τμήμα του που αφορά τη σύγκρουση που διεξάγεται για το μέλλον της Ευρώπης. Πραγματικά είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας τολμάει να ξεστομίσει τέτοιες θέσεις, τις οποίες πρώτη φορά ακούει από τόσο επίσημα χείλη το γαλλικό κοινό. Χωρίς περιστροφές, ο Ελληνας πρωθυπουργός καταδικάζει απερίφραστα τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνησή του να ακολουθήσει την πολιτική των προκατόχων της, η οποία έχει «ολοκληρωτικά αποτύχει», όπως τονίζει ο πρωθυπουργός.

Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι βέβαιο ότι πρέπει να αποπληρώσουμε το χρέος

Συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα LA TRIBUNE, παραχώρησε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Παρίσι για συμμετοχή στο «Forum des Alternatives».

Στην συνέντευξη της η Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι «Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα είναι η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους δηλώνοντας πως «δεν είναι καθόλου σίγουρο πως το δημόσιο χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Έχουμε ισχυρές ενδείξεις πως ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους είναι μη νόμιμο, παράνομο, ακόμα και απεχθές και αποδεικνύεται μη βιώσιμο στο πλαίσιο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία, ενώ τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών.

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ – Ο Ιρλανδός χρωστάει περισσότερα από τον Έλληνα!

Μπορεί η Ελλάδα να κυριαρχεί σε όλα τα διεθνή πρωτοσέλιδα με τις ατέρμονες συζητήσεις της για την αποπληρωμή του χρέους της, αλλά η Ιρλανδία είναι εκείνη που αντιμετωπίζει σοβαρότερο πρόβλημα.

 Και μάλιστα, το παράδοξο είναι ότι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που το χρέος της μειώνεται. Τα στοιχεία προέρχονται από το Bloomberg και τα αναδημοσιεύουν οι Irish Times. Στηρίζονται στις προβλέψεις ανάπτυξης των ΑΕΠ για το 2015. Βάσει αυτών, η Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο χρέος σε όλο τον κόσμο που φτάνει στα 8,9 τρισεκατομμύρια ευρώ (211% του ΑΕΠ της).

Δίχως να αποτελεί έκπληξη, η Ελλάδα έρχεται στη δεύτερη θέση με τοι χρέος της να έχει φτάσει στα 358 δισεκατομμύρια ευρώ (172,9% του ΑΕΠ) και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Λίβανος (154,9% του ΑΕΠ). Η Ιρλανδία βρίσκεται στην πέμπτη θέση, πίσω από την Ιταλία (138,9% του ΑΕΠ), την Πορτογαλία (132,9% του ΑΕΠ), τη Μ. Βρετανία (113,5% του ΑΕΠ).