MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Παγκόσμιες πληθυσμιακές εξελίξεις και «Δύση»

Χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να φτάσουμε το ένα (1) δισεκατομμύριο (1804). Για να φτάσουμε τα δύο (2) δισεκατομμύρια χρειάστηκαν 123 χρόνια (1927). Για να φτάσουμε τα τρία (3) δισεκατομμύρια χρειάστηκαν μόλις 33 χρόνια (1960). Συγκεκριμένα η εξέλιξη του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ως εξής:

1 δισεκατομμύριο το 1804
2 δισεκατομμύρια το 1927 (123 χρόνια αργότερα)
3 δισεκατομμύρια το 1960 (33 χρόνια αργότερα)
4 δισεκατομμύρια το 1974 (14 χρόνια αργότερα)
5 δισεκατομμύρια το 1987 (13 χρόνια αργότερα)
6 δισεκατομμύρια το 1999 (12 χρόνια αργότερα)
7 δισεκατομμύρια το 2012 (13 χρόνια αργότερα)

Ποιο είναι το ζήτημα; Το ζήτημα είναι πως η λεγόμενη «Δύση» (θα συγκεκριμενοποιήσω τι ακριβώς εννοώ παρακάτω) το 1950 αντιπροσώπευε περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από το 50% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. Το 2010, εξήντα χρόνια μετά, η «Δύση» αντιπροσώπευε περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από το 30% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. 

Η απληστία των τοκογλύφων...

Συνολικά, για τη διάσωση των γερμανικών τραπεζών το 2009, δαπανήθηκαν 305 δις € ή το 11% του ΑΕΠ της χώρας – όσο το ελληνικό χρέος δηλαδή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό και το δημόσιο, οπότε τους γερμανούς φορολογουμένους.

«Υπάρχουν πολλά σενάρια για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης – από τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων έως την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ελπίζουμε πως θα τα αποφύγουμε όλα… Το ελληνικό πρόγραμμα απέχει πολύ από την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος» (ΔΝΤ, πηγή). 

Bild: «Θα χάσει το σημαντικότερο υπουργό της η Μέρκελ για την Ελλάδα;» - Κοντά στην "απόλυση" ο Σόιμπλε

Στη διάσταση απόψεων για την ελληνική διάσωση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εστιάζει η γερμανική ταμπλόιντ Bild, διατυπώνοντας το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε η διαφωνία για την Ελλάδα να οδηγήσει στην απώλεια του σημαντικότερου υπουργού της Μέρκελ από την κυβέρνηση του Βερολίνου. 

«Θα χάσει η Μέρκελ το σημαντικότερο υπουργό της» αναφέρει χαρακτηριστικά η Bild, τονίζοντας ότι «οι δυο κορυφαίοι πολιτικοί ερίζουν για τα νέα δισεκατομμύρια που θα ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία. Κανείς, ωστόσο, δεν είναι τόσο σκληρός με τους Έλληνες όσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας». 

Αυτό είναι το σχέδιο της Αθήνας για την αναδιάρθρωση του χρέους

Αποκαλύπτουν οι Financial Times 

Η ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από καιρό υποστηρίζει πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αποτελεί μέρος της όποιας νέας συμφωνίας για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης ύψους 172 δισ. ευρώ.

Όμως το σχέδιο του συμβιβασμού που έχουν καταρτίσει οι διεθνείς πιστωτές της χώρας και που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στον κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες δεν περιέχει καμία τέτοια υπόσχεση.

Έτσι, η Αθήνα σκοπεύει να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα μειώσει το χρέος από το 180% του ΑΕΠ τώρα στο 93% μέχρι το 2020.

Στήριξη από Β.Πούτιν προς Α.Τσίπρα: "Οτι χρειαστείτε η Ρωσία θα είναι δίπλα σας - Τα λεφτά είναι στην διάθεσή σας"

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Τηλεφωνική συνομιλία με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πριν λίγο ο πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπραςμε τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν στην οποία τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις μέχρι στιγμής δαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η συζήτηση υπ'ευθύνη των δανειστών, οι οποίοι αρνούνται - όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά - να φανούν ρεαλιστές και να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα της ελληνικής περίπτωσης.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στην Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες, και διαβεβαίωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό πώς "Οτι χρειαστείτε η Ρωσία θα είναι στο πλάι σας".

Νέο «όχι» Τσίπρα στην τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ-Ολάντ

ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ - ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ - «ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» 

Νέα τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης (04/06/2015), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις μετά και την κατάθεση των προτάσεων Ελλάδας-πιστωτών. 

Η νέα επικοινωνία που διεξήχθη σε «καλό και εποικοδομητικό κλίμα», όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο τη Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες.