MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

«Πάνω από 1 τρισ. το ευρω-κόστος αν πέσει η Ελλάδα»

Η πολιτική της Α. Μέρκελ μπορεί να κοστίσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ στην ευρωζώνη εάν πέσει η Ελλάδα, αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου στο Spiegel. 

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η πολιτική της Μέρκελ στην Ευρώπη έχει πολλούς φίλους στη Γερμανία και ότι πολλοί αναγνώστες αυτού του άρθρου στη Γερμανία συμφωνούν με αυτήν. Είμαι όμως σίγουρος, ότι αυτό θα αλλάξει όταν έρθει ο λογαριασμός. Κι αυτό θα γίνει όταν θα έρθει μια ελληνική χρεοκοπία, γράφει. 

Η πολιτική της Μέρκελ τότε θα σημάνει μια άμεση απώλεια σε σχεδόν τριψήφιο νούμερο δισεκατομμυρίων. Και ποιος ξέρει πόσο ακόμα παράπλευρο κόστος θα ακολουθήσει. 

Στίγκλιτς: Οι θεσμοί απαιτούν η Ελλάδα να υπογράψει πρόγραμμα αποδεδειγμένης αποτυχίας!

Η Ελλάδα έχει προσεγγίσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της και βρίσκεται πολύ περισσότερο από ό,τι στα μισά του δρόμου.Ωστόσο, η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές εξακολουθούν να απαιτούν από την Ελλάδα να υπογράψει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτυχία», τονίζει σε άρθρο του στο Project Syndicate ο διάσημος οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. 

Η επιτυχία της Ελλάδα να μετατρέψει ένα μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα σε πλεόνασμα ήταν σχεδόν άνευ προηγουμένου, αλλά η απαίτηση η χώρα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,5% είναι παράλογη. 

Διαπλοκή και ΜΜΕ

H ενημέρωση, σε πολλές χώρες, ελέγχεται από μία μικρή οικονομική και βιομηχανική ελίτ – οπότε, όλα όσα λέγονται σχετικά με την ελεύθερη πολιτική επιλογή και με τη δημοκρατία, είναι τις περισσότερες φορές μύθοι, με στόχο την παραπλάνηση των Πολιτών

«Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι συνεργάτες τους, είναι εν πρώτοις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάλογα συμφέροντα, όπως όλες οι άλλες: τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Με απλά λόγια ο βασικός σκοπός των ΜΜΕ, καθώς επίσης των δημοσιογράφων που απασχολούν, είναι η αποκόμιση χρημάτων – με αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο ενδιαφέρον τους να είναι αυτό που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τόσο τη συμπεριφορά, όσο και την εργασία τους.

Γιατί οι Γερμανοί θέλουν διασυρμό του Τσίπρα και όχι λύση.

Του Γιώργου Δελαστίκ

Αντιπαθεί σφοδρότατα τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού των δεξιών χριστιανοδημοκρατών, των … ακροδεξιών Βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών και των θλιβερών σοσιαλδημοκρατών.

Το εύρος από πολιτική σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, που συμπεριλαμβάνει τόσο τη Δεξιά όσο και τον κεντρώο σήμερα χώρο των σοσιαλδημοκρατών, καθιστά ευρύτατη την αντίθεση προς την κυβέρνηση Τσίπρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κοντολογίς, καμία απολύτως σοσιαλδημοκρατική, κατ” όνομα, «κεντροαριστερούλα» κυβέρνηση σαν αυτή του Ολάντ στη Γαλλία ή του Ρέντσι στην Ιταλία δεν πρόκειται να τολμήσει να συμπαρασταθεί στην ελληνική κυβέρνηση. 

Βρώμικος πόλεμος …

Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου

Ένας ανελέητος πόλεμος σε βάρος της Ελλάδας εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, λίγο πριν από την προγραμματισμένη για αύριο, κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ. 

Οι δανειστές δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Η γραμμή Σόιμπλε φαίνεται να κερδίζει έδαφος. «Δεν θα αφήσουμε τον Τσίπρα να αλλάξει την ατζέντα της Ευρώπης, μέχρι το Νοέμβριο που θα γίνουν οι εκλογές στην Ισπανία». 

Αυτό είναι το στρατήγημα των σκληρών, που συσπειρώνονται γύρω από τα δικά τους περιορισμένα μεν, πλην ισχυρά συμφέροντα.