MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Οι εταίροι και οι… εταίρες.

Της Κατερίνας Ακριβοπούλου

Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι εταίροι και οι εγχώριες …εταίρες τους το νέο «Όχι» που άρθρωσε χθες στις Βρυξέλλες η Ελλάδα. 

Μαθημένοι, οι ξένοι, στην υποτακτικότητα των άλλων, ειδικά από την εποχή του Σημίτη μέχρι πρόσφατα, και άμαθοι από αντιρρήσεις μιας μικρής χώρας, με ακόμη μικρότερο πολιτικό προσωπικό τόσα χρόνια, συμπεριφέρονται όπως οι νταβατζήδες που ξέρουν ότι, εαν αυτονομηθεί το ανθρώπινο «εμπόρευμα» που εξουσιάζουν, δεν θα χάσουν μόνο τα λεφτά τους, αλλά και τη δουλειά τους… 

Δε θέλουν συμφωνία – θέλουν πτώση της κυβέρνησης

Το πρώτο, μικρό «όχι» είπε χθες η Αθήνα στις απαιτήσεις ρήξης των πιστωτών. Το εάν θα ακολουθήσει και το τελικό, «μεγάλο όχι» από τον Αλέξη Τσίπρα εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από την Ευρώπη και από το εάν, κυρίως, ο πραγματικός στόχος είναι ο αμοιβαίος συμβιβασμός ή η ταπεινωτική συμφωνία και η πτώση της ελληνικής κυβέρνησης.

Επί του παρόντος, το χρονικό του τελευταίου 48ώρου συνηγορεί υπέρ του δεύτερου: Η ελληνική αντιπροσωπεία πήγε στις Βρυξέλλες για διαπραγμάτευση και βρέθηκε απέναντι σε απαιτήσεις για νέα καταιγίδα λιτότητας 5,4 δις ευρώ και σε τελεσίγραφο για «κούρεμα» συντάξεων και μισθών, με υπογραφή Τόμσεν. Ο Γιούνκερ εξέφρασε απλώς τη… συμπάθειά του και το Βερολίνο διαμήνυσε ότι δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς μιας… εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ.