MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της αδιαλλαξίας Σόιμπλε

Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε και η γερμανική ηγεσία της Ευρωζώνης έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν και να διατηρούν μία αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Όμως η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους που ανέρχεται σε 317 δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς. Το ελληνικό χρέος είναι αμελητέας σημασίας, σε σύγκριση με το χρηματοπιστωτικό δυναμίτη των γερμανικών (και άλλων) τραπεζών, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δίνει καθημερινά περισσότερα σημάδια ανάφλεξης.

Bloomberg: Ηδη χάθηκαν 897 δισ. δολ. από τις κεφαλαιαγορές! - Θα ξεπεράσει τα 3 τρισ. δολ. η ζημιά αν υπάρξει ρήξη Ελλάδας-δανειστών

Η ΕΛΛΑΔΑ, ΤΕΛΙΚΑ, ΕΧΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ... 

Περίπου 897 δισ. δολάρια, δηλαδή πάνω από την αξία και των τριών δεικτών Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας μαζί, έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στους Ευρωπαίους πολίτες η άρνηση των δανειστών να συναινέσουν σε ηπιότερη εφαρμογή των δανειακών όρων στην Ελλάδα, κάτι που έχει οδηγήσει στην λεγόμενη "ελληνική κρίση" αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. 

Λόγω της Ελλάδας, η χρονιά αυτή που αναμενόταν να είναι χρονιά – ρεκόρ για τις μετοχές της Ευρώπης, έχει οδηγηθεί σε μία άνευ προηγουμένου απώλεια κεφαλαίων, με τον Stoxx Europe 600 να διανύει τον χειρότερο μήνα με τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και δύο χρόνια. Το εν τρίτο από το ετήσιο ράλι του έχει χαθεί, καθώς ο δείκτης υποχωρεί 7,8% από τα υψηλά όλων των εποχών στις 15 Απριλίου! 

Γιατί ο Τσίπρας έκανε την Ευρώπη (και τις αγορές) να χάσουν την ψυχραιμία τους

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες ανοιχτά δυό σκληρές αλήθειες που τάραξαν. Τάραξαν την Ευρώπη και τις αγορές, οδήγησαν τα spreads των ομολόγων του νότου σε ρεκόρ τριετίας κι έβγαλαν από τα ρούχα του, κι απ’ το κοστούμι της πολιτικής υποκριτικής του ευγένειας, τον «φίλο» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τα αυταπόδεικτα: Ότι το σχέδιο των πιστωτών έχει στόχο «να ταπεινώσει τον ελληνικό λαό» και πως το ΔΝΤ φέρει «εγκληματικές ευθύνες» για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το γεγονός, όμως, ότι τα είπε θεσμικά, δημόσια και σε απ’ ευθείας μετάδοση από τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα προκάλεσε απώλεια ψυχραιμίας: Ο Γιούνκερ εξεμάνη κι επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση του εξαπολύοντας κεραυνούς κατά της Αθήνας αντί κατά του ΔΝΤ, τα δε λόμπι των πιστωτών πέρασαν στην αντεπίθεση κραδαίνοντας ανά χείρας την απειλή της χρεοκοπίας και των κλειστών τραπεζών. 

Αυτά είναι τα πορίσματα της επιτροπής αλήθειας για το χρέος

«Τα μνημονιακά χρέη είναι μη νόμιμα, παράνομα, αθέμιτα, επονείδιστα και μη βιώσιμα» - Σε ποιους επιρρίπτονται ευθύνες 

Η Επιτροπή Αλήθειας παρουσιάζει στην Προκαταρκτική Έκθεση τα προσωρινά της πορίσματα, τα οποία δείχνουν ότι ολόκληρο το πρόγραμμα προσαρμογής, στο οποίο καθυποτάχθηκε η Ελλάδα, ήταν και παραμένει ένα πρόγραμμα με σαφείς πολιτικές στοχεύσεις. 

Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Προκαταρκτική Έκθεση καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει. Πρωτίστως διότι το χρέος που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις που επέβαλε η Τρόικα παραβιάζει ευθέως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το χρέος διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο.