MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Το γερμανικό σχέδιο για την Ευρώπη προκαλεί νέο κίνημα: τον "αντιγερμανισμό"!

Του Εουτζένιο Σκάλφαρι *

Ένα αντιγερμανικό αίσθημα έχει αρχίσει εδώ και λίγο καιρό να διαχέεται στην Ευρώπη και με την ευκαιρία της ελληνικής κρίσης, έχει ενταθεί. 

Δύο είναι οι παράγοντες που προκαλούν την αντιπάθεια, ακόμη και την απέχθεια, προς τη Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Ο ένας είναι ο ευρωπαϊσμός, που αισθάνεται προδομένος. Ο άλλος είναι ο αντιευρωπαϊσμός, που βλέπει τη Γερμανία ως στυλοβάτη μιας δικτατορικής Ευρώπης.

Ευρω-αυτοκρατορία της ΕΕ.

Του Γιώργου Δελαστίκ

Καταπέλτης εναντίον της φύσης της σημερινής ΕΕ το άρθρο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», της πιο φιλο-ΕΕ συντηρητικής εφημερίδας της Βρετανίας, το οποίο υπογράφει ο Τζον Κέι. Ο τίτλος του άρθρου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία: «Aυτοκρατορικές φιλοδοξίες έχουν ωθήσει την Ευρώπη στα όριά της». 

Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε μια ομιλία ηγετικού στελέχους της ΕΕ που άκουσε κάποτε. «Η ΕΕ που ο ομιλητής περιέγραφε ήταν ένα ιμπεριαλιστικό σχέδιο» υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Η επέκταση της ΕΕ υιοθετούσε ένα παρόμοιο όραμα. Για τους οικοδόμους της σύγχρονης Ευρώπης, η ευρύτερη ένωση ήταν τόσο σημαντική όσο η πιο σφιχτή ένωση».