MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Guardian: Η ελληνική οικονομία έχει παραλύσει -Ούτε οι ξένοι επενδυτές δεν περίμεναν τέτοια ζημιά

ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

Αυτό που συνέβη τη Δευτέρα, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου έπειτα από πέντε εβδομάδες «αργίας», αποτυπώνει κάτι περισσότερο από αυτό που υπέθεταν ή συνυπολόγιζαν οι ξένοι επενδυτές.

Οι έκτυπη εικόνα του ταμπλό με τα κόκκινα να περνούν το ένα μετά το άλλο, δείχνει, κατά τον Guardian, ότι η ζημιά που έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία τις τελευταίες πέντε εβδομάδες είναι σημαντική – σε σημείο που η βρετανική εφημερίδα να την χαρακτηρίζει «παράλυση».

Οι απώλειες στο Χ.Α. ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες: καμία πρόβλεψη ξένων ή Ελλήνων επενδυτών δεν έπεσε έξω. Ο δείκτης έπεσε κατά 20%, όπως αναμενόταν, και οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν τα ισχυρότερα πλήγματα, πάλι όπως αναμενόταν. 

Κεραυνοί Πούτιν κατά Ερντογάν: "Μαζέψου γιατί θα κάνω τη Συρία μεγάλο Στάλινγκραντ - Δεν θα ξέρεις που να κρυφτείς"

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΜΕ ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ - ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΗ ΤΟΥ ΡΚΚ 

Κεραυνούς εξαπέλυσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν για το θέμα της Συρίας. Τον αποκάλεσε δικτάτορα, που συμπεριφέρεται σαν τον Χίτλερ και τον προειδοποίησε να μαζευτεί και να σταματήσει τα παιχνίδια δήθεν κατά των τζιχαντιστών γιατί σε διαφορετικά θα μετατρέψει τη Συρία σε «μεγάλο Στάλινγκραντ». Και η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. 

Σε αντίθεση λοιπόν με κάποιους που ήθελαν τον Β. Πούτιν να κάνει τα στραβά μάτια και να εγκαταλείπει τον Μπασάρ Αλ Άσαντ στις ορέξεις των Τούρκων και των Αμερικανών, ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε εσπευσμένα και χωρίς πρωτόκολλα στον Κρεμλίνο τον Τούρκο πρεσβευτή στη Μόσχα Ümit Yardim και του είπε να μεταφέρει στον Ερντογάν να σταματήσει να υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του ISIS εξαπολύοντας επιθέσεις κατά του Συριακού Στρατού. 

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ! ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Γράφει ο Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος ΜΑ, Ph.D πρ. Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ. 

Τρεις είναι οι θεμελιώδεις στόχοι, των οποίων την επίτευξη, ένα κυρίαρχο κράτος, πρέπει να επιδιώκει παντοιοτρόπως. 

Την πλήρη απασχόληση, την προστασία της αξίας του εθνικού νομίσματος και την παροχή αξιοπρεπών μισθών, συντάξεων και υγείας.Τα μέσα που έχει μια κυβέρνηση για να επιτύχει αυτούς τους στόχους είναι η φορολογία και οι δαπάνες του κράτους, ο δανεισμός και η αποπληρωμή των δανείων του και η έκδοση και κυκλοφορία νέου χρήματος καθώς και η απόσυρση του. 

Άλλα μέσα δεν υπάρχουν, όποια μορφή και αν πάρει ένα καθεστώς, εκτός από τις χώρες τις ΕΕ, που τα μέσα είναι λιγότερα και κατά συνέπεια στόχοι και δημοκρατία συρρικνώνονται.

Ευρωπαϊκός εμφύλιος λοιπόν;

Βάσια Ζαριφοπούλου & Νίκος Γεωργαντζάς 

Μετά την αμαχητί παράδοση του Αλέξη Τσίπρα στην Τρόικα, τα γεγονότα επιταχύνονται, αναδεικνύοντας γυμνή την ευρωπαϊκή δήθεν ‘πολιτική’, αναφέρει σε άρθρο του ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Pierrick Tillet. Η ανάλυση και σύρραψη όλων των δεδομένων αποκαλύπτουν ένα τρομακτικό θέαμα: τα υλικά που συγκροτούν ένα, ευρωπαϊκού μεγέθους και διαστάσεων, εμφύλιο πόλεμο, που μεθοδεύεται σταδιακά. 

Ευρώπη των ανέργων λαών

Ξενοφώντας Ερμείδης

Η ανεργία δεν είναι προνόμιο μόνο της Ελλάδας, αλλά και των εξελιγμένων κρατών της Ε.Ε. Με όπλο την κρίση και την αστάθεια των δεικτών εξέλιξης της Ελλάδας, οι ηγεμόνες της Ε.Ε πολεμάνε να πέσουν οι μισθοί και τα μεροκάματα σε όλη την Ευρώπη και για να το πετύχουν αυτό πρέπει πρώτα οι δείκτες της ανεργία να είναι υψηλοί και μεγάλης διάρκειας, έτσι ώστε μόνο με τον πλήρη έλεγχο των εθνικών κυβερνήσεων από τις Βρυξέλλες να προσαρμόσουν μία κοινή πολιτική για τα εργασιακά.

Η Γαλλία του σοσιαλιστή Ολάντ κρύβει εξαθλίωση. Ένα νέο ρεκόρ ανεργίας σημειώθηκε σε μια χώρα που θεωρείται ισχυρή, βιομηχανική και στο πάντα πλάι της ηγέτιδας Γερμανίας. Η επίσημη καταγεγραμμένη ανεργία έφτασε στο 10% και σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον για όλο το 2015.

Η απάτη του χρέους και ο εργασιακός καταναγκασμός των Ελλήνων μέχρι τελικής πτώσης

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 67 ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ

Το θέμα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης σταδιακά μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας με την παράλληλη περικοπή των πρόωρων συντάξεων θέτουν μετ’ επιτάσεως οι δανειστές για να προχωρήσει η συμφωνία και να πάρει η κυβέρνηση τη δόση των 25 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει. Ζητούν οι δανειστές από τους Έλληνες να δουλεύουν 40 και πλέον χρόνια, όσο ζουν δηλαδή για να ξεπληρωθεί ένα χρέος που έγινε βουνό με λογιστικά τερτίπια για να εξουσιάζουν τα funds έναν ολόκληρο λαό και να κατάσχουν τη δημόσια περιουσία.