MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Η πτώση της Σαουδικής Αραβίας

Η Ρωσία είναι μεν αντιμέτωπη με μία τέλεια καταιγίδα, λόγω της κατάρρευσης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τις δυτικές κυρώσεις, αλλά η ηγέτιδα του OPEC κινδυνεύει από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας

Η συνεχής πτώση των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως (άρθρο), ιδιαίτερα το πετρελαϊκό σοκ, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών των μετάλλων λόγω κυρίως της Κίνας, εντείνουν τα προβλήματα στις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ενέργειας – μεταξύ άλλων στη Ρωσία, καθώς επίσης στη Σαουδική Αραβία, η οποία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει μέσα στα επόμενα έτη, όσο παράδοξο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο.

Η μεγάλη σφαγή του ιδιωτικού τομέα…

Για απώλεια 500.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης την πενταετία 2010-2014 κάνει λόγο η έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιαστεί όπως κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην ίδια έρευνα καταγράφεται και το γεγονός ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός των μερικώς απασχολουμένων.

Σύμφωνα με την έκθεση της συνομοσπονδίας η σχεδιαζόμενη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας όπως αυτή συζητείται στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να είναι μέρος της πολιτικής αντιμετώπισης της ανεργίας.