MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Οι μπαχαλάκηδες έγιναν μνημονιακοί - Τι έγινε με εκείνους που έκαιγαν την Αθήνα στα άλλα μνημόνια;

Μια φωτογραφία κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες. Είναι ουσιαστικά τρεις φωτογραφίες. Η πρώτη έχει μια εικόνα από επεισόδια στην Αθήνα με φωτιές και καταστροφές και γράφει «2010: Μνημόνιο 1». Λεπτομέρεια. Η φωτό δείχνει το καμένο κτίριο της Μαρφίν, εκεί που έχασαν τη ζωή τους τρία νέα παιδιά και ένα αγέννητο μωράκι από τα χέρια των κουκουλοφόρων.

Η δεύτερη είναι μια φωτογραφία επίσης από επεισόδια και καταστροφές στην Αθήνα και γράφει «2012: Μνημόνιο 2».

Η τρίτη είναι μια φωτογραφία με έναν… Ελληναρά σε κάποια παραλία που φορά μαγιό στο οποίο υπάρχει η εικόνα του Τσε Γκεβάρα. Γράφει δε «2015: Μνημόνιο 3».

H δική σας πρόταση ποια είναι, κύριε;

Οπωσδήποτε, θα έχετε παρατηρήσει πως όποιος τολμάει να αμφισβητήσει το Μνημόνιο, την Τρόικα και τα νέα μέτρα αντιμετωπίζεται πάντα με ειρωνεία από τους συνομιλητές του και τον ρωτούν με ύφος υπεροχής ποια είναι η δική του πρόταση για τη λύση του προβλήματος. 

Κάποιοι νομίζουν πως αυτό συμβαίνει τώρα και μόνο στην Ελλάδα.

Δεν είναι έτσι. Η ερώτηση «εσείς τι προτείνετε;» -μπολιασμένη με ειρωνικό ύφος- είναι σχεδόν οικουμενική από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν οι νεοφιλελεύθεροι φασίστες κατάφεραν να επικρατήσουν ιδεολογικά και πρακτικά, χωρίς σχεδόν κανείς να το πάρει χαμπάρι.

Οι προδότες επεκράτησαν, οι αντί-μνημονιακές δυνάμεις εξουδετερώθηκαν και αρχίζει μια μακρά περίοδος δουλείας χωρίς ελπίδα.

Ανατομία της Ελλάδας – αποικίας της Ε.Ε., από oμογενή οικονομολόγο της Αμερικής 

Το κείμενο είναι επιστολή. Απευθύνεται σε όμιλο (φόρουμ) καθηγητών και πτυχιούχων επιπέδου Doctor Philosophiae ελληνικής καταγωγής, από μέλος του φόρουμ, που προφανώς έχει επιφορτισθεί με την περιοδική ενημέρωσή τους για την πορεία της μητέρας-πατρίδας. 

Ο συντάκτης της επιστολής και μέλος του ομίλου κ. Αναστ. Ρέτζιος, προφανώς οικονομολόγος, αναφέρεται στην εγκυκλοπαίδεια ως σύμβουλος επιχειρήσεων βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικών προϊόντων.