MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

«Το πολιτικό σκηνικό στην κυριολεξία βρωμάει έλεγχο από ξένους και ντόπιους»

«Mέσα σε 6 μήνες διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα η κατεχόμενη περιοχή, η αποικία αποσυντέθηκε εντελώς και το πτώμα της οικονομίας είναι πλέον σε τυμπανιαία κατάσταση. 

Το πολιτικό σκηνικό στην κυριολεξία βρομάει έλεγχο από ξένους και ντόπιους. Όζοι από την ανεπάρκεια και το ατάλαντο των διαρρηκτών της εξουσίας» είπε χαρακτηριστικά. Και ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «όπως έλεγαν παλαιότερα, τη δεκαετία του ’60 για τους πολιτικούς απατεώνες εκείνης της περιόδου ή τους φελλούς που αναδύονταν στον αφρό της πολιτικής σκηνής ή όλους εκείνους τους τυχάρπαστους που επιδιώκουν τον πλουτισμό τους, μέσα από την πολιτική ζωή και τα ταμεία του δημοσίου, έτσι και σήμερα έχουμε διαρρήκτες της εξουσίας». 

Η ανατομία της κρίσης

Το κραχ που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας στο ζενίθ του χθες, κάνει το πρώτο του διάλειμμα – ενώ δεν ήταν ανάλογο με αυτό του 1987, παρά το ότι οι σημερινές συνθήκες της οικονομίας παγκοσμίως είναι απείρως χειρότερες

Η πρόσφατη κρίση της Κίνας (άρθρο) αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου – αφού πολλές άλλες χώρες και περιοχές του πλανήτη υποφέρουν από μία σειρά δικών τους προβλημάτων, διαφορετικά η κάθε μια, η αντιμετώπιση των οποίων δεν είναι καθόλου εύκολη.

Ειδικά όσον αφορά την Κίνα, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι το οικονομικό της μοντέλο, το οποίο έχει πάψει πλέον να λειτουργεί (άρθρο) – ενώ μαστίζεται από τα επακόλουθα του, όπως είναι η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, η φούσκα των χρηματιστηρίων που έχει μόλις εκραγεί σε συνδυασμό με την επί πιστώσει αγορά μετοχών (γράφημα), οι υπερβολές στην αγορά ακινήτων (υψηλές τιμές, κενά κτίρια κλπ.), καθώς επίσης τα τεράστια προβλήματα του σκιώδους κυρίως τραπεζικού της τομέα.

Από δημιουργίας της Ευρωζώνης μόνη ωφελημένη η Γερμανία

Από την Ευρωζώνη επωφελήθηκε μόνο η Γερμανία. Από δημιουργίας της Ευρωζώνης, παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς περί ευρωπαϊκής ενοποίησης κ.λπ., επωφελήθηκε σημαντικά μόνο η Γερμανία. Το γράφημα που σας παρουσιάζουμε δίπλα, το καταδεικνύει.