MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Στίγκλιτς: Η Γερμανία ευθύνεται για το χάος και τα προβλήματα της Ελλάδας

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ» 

Επικριτικός, για άλλη μια φορά, εναντίον της Γερμανίας, σκεπτικιστής ως προς τις προοπτικές της Ελλάδας και ανήσυχος ως προς τις λύσεις που έχει μπροστά της η νέα ελληνική κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Τζότζεφ Στίγκλιτς. 

Ο Αμερικανός οικονομολόγος επέκρινε την πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, λέγοντας ότι «η Γερμανία ευθύνεται για το χάος». Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ο Στίγκλιτς εκτίμησε ότι δεν λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας μετά τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης. 

Η δεύτερη ευκαιρία

Οι Έλληνες μάλλον επέλεξαν το νικητή ελπίζοντας ότι, θα αλλάξει τα «κακώς κείμενα» στην Ελλάδα – πως θα έλθει σε σύγκρουση με τις ομάδες συμφερόντων που ανέκαθεν τους τυραννούσαν, απομυζώντας αχόρταγα τον τεράστιο πλούτο της χώρας

«Ο χρόνος που θα έχει η νέα κυβέρνηση στη διάθεση της θα είναι ελάχιστος. Αρκετός όμως για να φανούν οι πραγματικές της προθέσεις, στο βασικό θέμα που ενδιαφέρει τους Έλληνες – το οποίο δεν είναι άλλο από την υιοθέτηση και την εφαρμογή ενός δίκαιου, ορθολογικού πλαισίου λειτουργίας της χώρας μας».

Δέσμιοι των χρεών

Απορεί κανείς διαπιστώνοντας πόσο πολλοί είναι εκείνοι οι άνθρωποι, οι οποίοι πιστεύουν αφελώς ότι, εάν αλλάξει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, τα πράγματα θα διορθωθούν και η οικονομία θα οδηγηθεί στο σωστό δρόμο – η μεγάλη παγίδα των ελίτ


Η κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α. δεν τόλμησε για μία ακόμη φορά να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια, αδυνατώντας να δώσει απάντηση στο δίλημμα που τη βασανίζει (άρθρο) – αιτιολογώντας την απόφαση της με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνα.

Ελάχιστοι όμως την πίστεψαν, γνωρίζοντας πως δεν είναι μόνο ο κίτρινος γίγαντας αντιμέτωπος με το τέρας του χρέους – το οποίο, εάν δεν καταπολεμηθεί, θα οδηγήσει τον πλανήτη σε πολύ μεγάλες περιπέτειες. Στα πλαίσια αυτά υπενθυμίζουμε τα εξής:


Βαρουφάκης: Οι πραγματικοί νικητές των εκλογών είναι οι δανειστές.

Άρθρο με τίτλο “οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα – Ο Τσίπρας εκλέχθηκε για να… αποτύχει” υπογράφει τη Δευτέρα στην ηλεκτρονική έκδοση της Guardian ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτιμά στο άρθρο του πως οι μόνοι που χαμογελούν δικαίως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών είναι οι δανειστές και η τρόικα.

Παράλληλα, σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τρεις υποσχέσεις για να επανεκλεγεί, αλλά δεν πρόκειται να τις τηρήσει γιατί απλούστατα δεν πρόκειται να του το επιτρέψουν. 

Στην Ε.Ε. η δημοκρατία δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, απλώς δεν υπάρχει

Ο Βετζέτι, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τη σχέση με την Ε.Ε., διαπιστώνει ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει σήμερα δημοκρατία, η οποία, όπως λέει, έχει γίνει υποχείριο του χρηματοοικονομικού καπιταλισμού. Ως προς το δέον γενέσθαι, τονίζει ότι πρέπει να επιμείνουμε στην αναγκαία σχέση ανάμεσα στην πολιτική και την ηθική, την εξουσία και την αρετή.
Του Τάσου Τσακίρογλου

• Τα τελευταία χρόνια η αφερεγγυότητα των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων έχει οδηγήσει σε κραυγαλέα αξιέξοδα και σ’ ένα διάχυτο αίσθημα απελπισίας, κυρίως στη Νότια Ευρώπη. Μπορούμε να ανακτήσουμε την ελπίδα και ποιος είναι ο ρόλος της ουτοπίας στον σημερινό κόσμο;

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του χρηματοοικονομικού χαρακτήρα του καπιταλισμού, τα σοσιαλδημοκρατικά ευρωπαϊκά κόμματα έχασαν την παραδοσιακή κοινωνική τους βάση, την οργανωμένη σε μεγάλα βιομηχανικά συνδικάτα εργατική τάξη.