MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ελλάδα πίσω από τη Ρουάντα σε ανταγωνιστικότητα.

Η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν και φέτος τις κορυφαίες θέσεις στην έκθεση του World Economic Forum για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.

Η Ελλάδα διατηρείται στάσιμη, στην 81η θέση, κάτω από χώρες, όπως το Τατζικιστάν (80ό), η Μποτσουάνα (71η), η Ρουάντα (58η) και οριακά υψηλότερα από την Αρμενία, τη Ναμίμπια και την Τζαμάικα. 

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του WEF, η χώρα μας αποτυγχάνει να βελτιωθεί και παραμένει «μακράν» το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πιο ισχνές επιδόσεις.

Δες καθαρά!

Το ιστορικά υψηλό ποσοστό αποχής στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη μπορεί και πρέπει να γίνει αφετηρία ενός νέου, εντελώς διαφορετικού τρόπου σκέψης και αντίληψης για τον Έλληνα πολίτη, αν κι' εφόσον κατανοήσει πως η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που αποφάσισαν να απέχουν από τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, δεν το έκανε λόγω αδιαφορίας αλλά ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένη απόφαση.

Σε σχέση με τις εκλογές του Γενάρη, η αποχή αυξήθηκε σχεδόν 10%, δηλαδή 650.000 περίπου λιγότεροι ψηφοφόροι, μέσα σ' ένα εξάμηνο. Το πολιτικό σύστημα θορυβημένο από αυτή την εξέλιξη προσπάθησε να υποτιμήσει τη δυναμική της αποχής χρησιμοποιώντας φθηνές δικαιολογίες, όπως ότι πολλοί μέτρησαν το κόστος μετακίνησης και δεν ταξίδεψαν προς τις εκλογικές τους περιφέρειες. Όταν όμως τα επίσημα στοιχεία έδειξαν πως τα ποσοστά αποχής ήταν υψηλότερα στις μεγάλες πόλεις που δεν υπήρχε αυτή η δυσκολία, ακολούθησε την τακτική της σιωπής, όπως συνηθίζει σε οτιδήποτε δεν το βολεύει. 

Οι Έλληνες ο φτωχότερος λαός της Ευρώπης…Οι Ελβετοί οι πλουσιότεροι

Ηλικιωμένος ψάχνει τα σκουπίδια σούπερ μάρκετ για φαγώσιμα

Ο «φτωχότερος» λαός της Δυτικής Ευρώπης σε καταθέσεις, ομόλογα και μετοχές ήταν το 2014 οι Έλληνες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz που παρακολουθεί τις αλλαγές στον παγκόσμιο πλούτο.

Μετά την αφαίρεση των χρεών που τον βαραίνουν, ο κάθε Έλληνας έχει χρηματοοικονομικά στοιχεία αξίας 11.640 ευρώ, σαφώς πίσω από την Πορτογαλία, όπου τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά στοιχεία ανέρχονταν σε 19.256 ευρώ.

35 σε δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Σε δίκη για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών συνολικά 35 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλλιπίδης , επιχειρηματίες και άλλοι.

Με βούλευμά τους, οι εφέτες αποφαίνονται ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση που αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010, οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Ελεύθερη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω του σκανδάλου της Volkswagen – Εικόνα κρίσης 2008 στον ορίζοντα

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΛΥΔΩΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 

Εικόνα άτακτης φυγής των επενδυτων δέχονται τα ασιατικά χρηματιστήρια με ανεξέλεγκτη υποχώρηση των κεφαλαιαγορων στέλνοντας «κόκκινα» μηνύματα για τη νέα ημέρα διθνώς. 

Η ανησυχία για πιστωτική ασφυξία a la Lehman Brithers με αιχμή το μέτωπο των εμπορευμάτων στη σκιά της επιβράδυνση στην Κίνα και του σκανδάλου της Volkswagen που παρασύρει όμως ολόκληρο το γκρουπ (Audi, SEAT, Skoda, Porshe κλπ) καθώς και άλλες γερμανικές φίρμες όπως η BMW και η Opel που πιάστηκαν να κάνουν το ιδιο κόλπο, δείχνει ότι βρισκόμαστε στα προεόρτια μιας μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. 

Το γεωπολιτικό θρίλερ

Η Ρωσία, συμμαχώντας επίσημα με το Ιράν και την Κίνα, σχεδιάζει να αμφισβητήσει τον κυριαρχικό ρόλο των Η.Π.Α. στη Μέση Ανατολή – γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διατάραξη της υφιστάμενης τάξης πραγμάτων (Status Quo). 

Όπως φαίνεται ο αντιπερισπασμός της Ρωσίας, η μεταφορά της αντιπαράθεσης της δηλαδή με τις Η.Π.Α. από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή, ήταν επιτυχημένος – γεγονός που σημαίνει ότι, η υπερδύναμη κινδυνεύει να υποστεί μία πολύ επώδυνη ήττα, επί πλέον στην απώλεια της εικόνας της (image).