MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

52 δισ. δολάρια κάθε χρόνο τα κοιτάσματα της Κρήτης

Μας έχουν περικυκλώσει οι υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και εμείς εξακολουθούμε, ανεξήγητα, να χαζεύουμε τους Κύπριους, τους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς, που τους μαζεύουν. Εάν οι κυβερνήσεις των Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και προσώρας του Αλέξη Τσίπρα δεν αντιπαθούσαν την έννοια της ΑΟΖ και την είχαν ανακηρύξει στην αρχή του 21ου αιώνα, ίσως η Ελλάδα θα απέφευγε την οικονομική τραγωδία των τελευταίων 6 ετών.

Οι υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα βάθη των θαλασσών μας είναι η πιο σημαντική επένδυση της Ελλάδας, που θα οδηγήσει σε μια πραγματική ανάπτυξη. Μπορεί οι αριθμοί του Αντώνη Φώσκολου να φαίνονται αστρονομικοί, αλλά δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια, εάν δεν αρχίσουμε την εξερεύνηση για τις πιθανές μεγάλες ποσότητες που κρύβουν ιδιαίτερα οι περιοχές στα νότια της Κρήτης. 

''Μάστιγα'' οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και σε τέσσερις άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία), πέραν των οικονομικών επιπτώσεων, επηρέασαν την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων οδηγώντας σε αυτοκτονίες, με εκείνες των ανδρών και των νέων να σημειώνουν μεγαλύτερη αύξηση, και αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον, χωρίς καμιά προστασία για τους ανθρώπους, προειδοποιεί στη βάση των αποτελεσμάτων νέας έρευνάς του (που πραγματοποίησε με τον καθηγητή Alan Collins) ο Έλληνας ερευνητής Νικόλαος Αντωνακάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη. 

Δημήτρης Καζάκης: Δώστε, ρε παιδιά, μια ακόμη ευκαιρία στο παιδί!

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την απελευθέρωση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Που θα πάει κι αυτή η δόση; Μα φυσικά στο χρέος. Ποιός θα την χρωστάει; Μα φυσικά όλοι εμείς. Τα γνωστά υποζύγια.

Ε, και; Τι μας νοιάζει; Αρκεί που στο παιδί, σ' αυτό το γλυκό παιδί της αριστεράς μαζί με τον Καμμένο Έλληνα, δώσαμε ακόμη μια ευκαιρία. Άλλωστε φροντίσαμε όλοι εμείς που θεωρούμε όλους το ίδιο, να έχει την καλύτερη συμπολίτευση και αντιπολίτευση που θα επιθυμούσε.

Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο είναι το πρώτο από μια ολόκληρη σειρά ανάλογων νομοθετικών πρωτοβουλιών που απαιτούν οι δανειστές. Και προβλέπει τα εξής βασικά:

Το πλαστικό χρήμα και η κοινωνία των 2/3

Δυστυχώς παρά τις πολιτικές διαβεβαιώσεις και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, η ανάκαμψη καρκινοβατεί εδώ και επτά χρόνια. Οι επενδύσεις παρά την θεαματική αύξηση των κερδών των πολυεθνικών και τη μείωση του εργατικού κόστους δεν έρχονται...

Tου Κώστα Τσιτούνα

Η ανεργία, η ανισότητα, η μιζέρια και η φτώχεια συνθέτουν το σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα και αποκαλύπτουν ότι η «κοινωνία των 2/3» δεν αποτελεί πρόσκαιρο φαινόμενο... Η «κοινωνία των 2/3» ήρθε για να μείνει.

Οι υπάρχουσες μορφές ελέγχου της οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και επικοινωνιακής ισχύος σπρώχνουν στο περιθώριο -ουσιαστικά εκτός κοινωνίας- μια αυξανόμενη μερίδα του πληθυσμού.

Αλγόριθμοι που προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις μας – για πόλεμο ή ειρήνη

Από τους πρώτους μήνες της Αραβικής Άνοιξης μαθεύτηκε ότι η εξέγερση εξαπλωνόταν χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Twitter και Facebook στις οθόνες υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων έγιναν οι πύλες επικοινωνίας των αντικαθεστωτικών κινημάτων. Και έπειτα, τη σκυτάλη πήραν οι στρατολόγοι της Αλ Κάιντα, του ISIS και κάθε λογής τζιχαντιστών. 

Τεχνολογικά, κανείς δεν μας εξήγησε πώς γίνεται μια τέτοια υποδομή να συντηρεί τον όλεθρο σε Ιράκ και Συρία εδώ και τέσσερα χρόνια, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων δυνάμεων μπορούν να παρακολουθούν καθετί ψηφιακό. 

Η χρηματοπιστωτική βόμβα

Τα παράγωγα προϊόντα, σε συνδυασμό με την υπερχρέωση του πλανήτη, με τα οικονομικά προβλήματα μίας σειράς κρατών, καθώς επίσης με την πτώση των τιμών των πρώτων υλών λόγω της ύφεσης, μάλλον θα πυροδοτήσουν το κραχ

Όλο και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί, από το ΔΝΤ έως την BIS, προειδοποιούν για την έλευση μίας χρηματοπιστωτικής καταιγίδας τεραστίων διαστάσεων – ενώ αυτό που συνέβη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στα μέσα του Σεπτεμβρίου, όπου το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών αναγκάσθηκε να παρέμβει στην αγορά των Repos (συμφωνίες επαναγοράς), με το τεράστιο ποσόν των 405 δις $ (πηγή), επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος. 

Ο επιθανάτιος ρόγχος των media

Στον ΠΗΓΑΣΟ ο περισσότερος κόσμος πλέον έχει σταματήσει να πατάει στη δουλειά του, γιατί δεν έχει χρήματα, για εισιτήρια ή για βενζίνη… Το κτίριο της Μεταμόρφωσης που στέγαζε κάποτε τα ισχυρά έντυπα της οικογένειας Μπόμπολα είναι spooky! Ακόμη και στον ΔΟΛ, το φαινόμενο σε μικρότερη κλίμακα, επαναλαμβάνεται! 

Μπορεί η παραπάνω εικόνα να μην είναι γενικευμένη… Η αιτία που την προκάλεσε όμως είναι… Αφού η απληρωσιά και οι καθυστερήσεις στο σύνολο των ΜΜΕ είναι κανόνας! 

Η δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι με τη μορφή που τα γνωρίσαμε έως τώρα τελείωσαν. Μαζί τους τελειώνουν (με πιο αργό ρυθμό), οι παραδοσιακοί εκδότες, αλλά και οι όψιμοι… Οι παραδοσιακές επιχειρήσεις ΜΜΕ, αλλά και οι νέες (που ποτέ δεν ήταν στην πραγματικότητα)… Τα παλιά κανάλια, τα νέα κανάλια, οι ιστορικές εφημερίδες, αλλά και οι νέες… Είναι θέμα χρόνου να σβήσουν… Όχι, μόνο γιατί τέλειωσε το χρήμα ή γιατί τα new media έρχονται καβάλα στο άλογο… Αυτά είναι αστεία! 

Προς αφανισμό του φυσικό χρήματος - κάτι που θέλει κι η ΝΤΠ - Πλαστικό χρήμα παντού!

Πλαστικό χρήμα παντού κι υποχρεωτικά για σειρά πληρωμών σε ελεύθερους επαγγελματίες και την εφορία, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με το επιχείρημα της φοροδιαφυγής.

Με απόφαση του αν. υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών σχετική ομάδα εργασίας που θα διερευνήσει τα εξής:

α) Υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα Τελωνεία (ICISnet). Σκοπός είναι όλοι οι εκτελωνισμοί και οι πληρωμές δασμών και φόρων στα τελωνεία θα πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος