MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Μνημόνιο τέταρτο

του Γεώργιου Κ. Στεφανάκη*

Ι. Διακομματικώς (και πάλι) το δημόσιο χρέος επισημαίνεται ως κεντρικό μας πρόβλημα. Βαρύτατο είναι το λάθος. Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα. Είναι το σύμπτωμα του προβλήματος. Πρόβλημα είναι: η χρόνια ελλειμματική λειτουργία του κράτους (!!!).

ΙΙ. Η ευρωζώνη είναι ένωση – ανεξαρτήτων – κρατών. Φιλοδοξεί να επιβληθεί διεθνώς δια προϊόντων παραγωγής της, “made in europe”. Εργαλείο (αναντικατάστατο) των επιδιώξεων είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Άρα, αυτονοήτως, απαγορεύονται κρατικές ενισχύσεις μεταξύ των μετεχόντων κρατών. Νοθεύεται δι΄αυτών ο ανταγωνισμός, εις βάρος των μη ενισχυομένων.

Τα συγκοινωνούντα δοχεία ανεργίας και κόκκινων δανείων

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την ανεργία. Όσοι την βιώνουν το γνωρίζουν καλά, όμως το πρόβλημα αγγίζει όλους είτε άμεσα είτε έμμεσα. 

Είναι κοινή πεποίθηση ότι και η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων συστημικών τραπεζών έχει την αχίλλειο πτέρνα της. 

Όπως κοινή πεποίθηση είναι, ότι η πολιτική λιτότητας ενδέχεται να δημιουργήσει νέα κεφαλαιακά προβλήματα στις τράπεζες. 

Το επιδιωκόμενο της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε η χώρα να βγει ξανά στις αγορές αναχρηματοδοτώντας το δημόσιο χρέος της χωρίς καμία στήριξη από την τρόικα. 

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ας αμυνθούμε, επιτιθέμενοι σε αυτό που τους πονά.

Ας αφήσουμε ό,τι διαφημίζεται, ως λύση κι όποιον προβάλλεται, ως "σωτήρας". Ας αφήσουμε, έστω και προσωρινά, ό,τι μας διαιρεί κι ας εγκαταλείψουμε την πληθώα των ψεύτικων διλημμάτων, όπως "ευρώ ή δραχμή", "αριστερά η δεξιά", "χρεοκοπία ή μνημόνιο" κλπ.

Υπάρχει ο απλός ελληνικός τρόπος, που, διαχρονικά, διέσωσε το Ελληνικό Έθνος. Είτε

Εκκλησία του Δήμου είτε Εκκλησία του Χριστού, ο δικός μας τρόπος ήταν πάντα Εκκλησία.

Ας επαναφέρουμε τις πανάρχαιες ανθρώπινες σχέσεις κοινωνίας και ευχαριστίας αλλήλων, ανασυστήνοντας τον δήμο, την κοινότητα και την εκκλησία -όλα εκείνα που ξεχάσαμε, εξ αιτίας της εισβολής του βαρβαρικού ατομικισμού και των "ευρωπαϊκών ιδεολογιών". Δεν ανήκουμε και δεν ανήκαμε, ποτέ, πνευματικά στη Δύση. Απλώς, κάποιοι μας εκπαίδευσαν και μας προετοίμασαν να γίνουμε αποικία της, από την εποχή που ήρθαν στην Ελλάδα οι Βαυαροί.

Έτοιμη να σκάσει η "βόμβα" του ιδιωτικού χρέους! - Σε τροχιά συναινετικής εξόδου από το ευρώ και πάλι

ΟΤΙ "ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ" ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ - ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΤΟΥ ESM ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο FRANKEL

Τα ταμεία του κράτους είναι άδεια, η ανεργία έχει πιάσει «κόκκινο», οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους, η τρόικα δεν δίνει τη δόση των 2,5 δισ. και στο Μαξίμου ακόμα ψάχνουν να βρουν ισοδύναμα και αν τα βρουν αυτό σημαίνει ότι θα κτυπηθούν ανηλεώς άλλοι τομοί της οικονομίας ή ότι έχει μείνει από αυτό που κάποτε λεγόταν "αλληνική οικονομία"
Κοινώς, πάμε ολοταχώς για τον «βούρκο» όπως τον είχε «ονειρευτεί», πριν από λίγους μήνες, ο αρχιτέκτονας του χάους, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

ΠΑΡΕΑ ΜΑΦΙΟΖΩΝ – ΠΡΟΔΟΤΩΝ ! Κάνουν τα πάντα για να μην προχωρήσει η παραγωγή του Ελληνικού PONY …

… βάζουν εμπόδια στην εταιρεία NAMCO !
… βάζουν εμπόδια στην εταιρεία NAMCO !
… βάζουν εμπόδια στην εταιρεία NAMCO !

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Ο πρόεδρος της εταιρείας ΝΑΜCO, Πέτρος Κοντογούρης, μιλάει για τα εμπόδια και το μέλλον του πολυσυζητημένου επιχειρηματικού εγχειρήματος

Σε μια πιλοτή κάποιας πολυκατοικίας στο κέντρο παρατήρησα κάτι που μου ξύπνησε αρκετές μνήμες. Ένα PONY, πολυκαιρισμένο και σκονισμένο στεκόταν πεισματικά στο πέρασμα του χρόνου. Μοντέλο της δεκαετίας του ’70 με ιστορική πορεία που κάποιοι θαυμάζουν, άλλοι αναπολούν, ορισμένοι φθονούν ή μπορεί και να αγνοούν.