MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ψευδή διλήμματα και ελπίδες

Η οποιαδήποτε κίνηση απελευθέρωσης της Ελλάδας από τη θηλιά που της έχουν τοποθετήσει οι πιστωτές της, θα τη σφίγγει ακόμη περισσότερο – ενώ ο κίνδυνος να οδηγηθεί στην ανεξέλεγκτη έξοδο από την Ευρωζώνη είναι πια ρεαλιστικός

«Η πραγματικότητα υπάρχει ανεξάρτητα από την ανθρώπινη συνείδηση – μεταξύ δε αυτών των δύο παρεμβάλλονται οι ανθρώπινες αισθήσεις, οι οποίες καθιστούν υποκειμενική την πραγματικότητα. Ο υποκειμενικός, αφελής ρεαλισμός είναι ευρύτατα διαδεδομένος, καθώς από αυτόν διέπεται ο ανθρώπινος νους» (Δημόκριτος με παρεμβάσεις).

Το έτος του προβάτου

Το 2015 διατηρήθηκε μεν βατό τεχνητά, χωρίς μεγάλες εξάρσεις, αλλά τα γεωοικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα έμειναν άλυτα και κορυφώθηκαν – κάτι που δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για το 2016, ειδικά για το δεύτερο εξάμηνο

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο τέλος ενός ανήσυχου έτους η Fed υποχρεώθηκε να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια, για να αποφύγει την απώλεια της αξιοπιστίας της – γεγονός που θα προκαλούσε έναν παγκόσμιο πανικό, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Έτσι διατηρήθηκε ακόμη μία φορά με τεχνητό τρόπο η ηρεμία στον πλανήτη – επισφραγίζοντας την πολιτική που ακολουθήθηκε ολόκληρο το έτος, προς αποφυγή μίας ολοκληρωτικής καταστροφής.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ - Παρέμβαση από 15 Νομπελίστες υπέρ της Ελλάδας

Πληθαίνουν οι φωνές από διεθνείς προσωπικότητες για τη στήριξη της Ελλάδος, ώστε να ληφθούν μέτρα τα οποία θα συμβάλουν να βγει γρήγορα η χώρα από την κρίση. Δεκαπέντε κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, ανέλαβαν πρωτοβουλία, στέλνοντας επιστολή τόσο στις ευρωπαϊκές αρχές όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με στόχο να εφαρμοστούν πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.

Στην επιστολή τους οι δεκαπέντε νομπελίστες, αφού χαρακτηρίζουν την Ελλάδα γενέτειρα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων αξιών, επισημαίνουν ότι η χώρα μας μαστίζεται από μία μακρά, συνεχή και βαθιά οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των Ελλήνων, τις υποδομές και το μέλλον της χώρας.

Η απάτη του χρέους (ένα ενδιαφέρον άρθρο καθηγητή πανεπιστημίου).‏

Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1.000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. 

Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500; Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.

Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης.