MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

To πετρέλαιο καταρρέει, αλλά εμείς πληρώνουμε βενζίνη σε τιμές… Αγγλίας!

Μέχρι το καύσιμο να φτάσει στην αντλία του πρατηρίου, η τιμή του έχει «φουσκώσει» πάνω από 60% στην χώρα μας!

Έχει μετατραπεί σε δημοσιογραφικό κλισέ να γράφουμε γιατί δεν αισθάνεται ο καταναλωτής τις μειωμένες τιμές τις βενζίνης και του πετρελαίου όταν οι διεθνείς τιμές δείχνουν εικόνα κατάρρευσης από το 2014. 

Η απάντηση είναι εξής μία: φόροι. Μέχρι το καύσιμο να φτάσει στην αντλία του πρατηρίου η τιμή του έχει “φουσκώσει” πάνω από 60%. Έτσι, αν και το αργό έχει υποστεί συρρίκνωση της αξίας του κατά 40%, από πέρσι, το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη έχει υποχωρήσει κατά… 9% περίπου. Αυτό εξηγεί γιατί δεν έχει τονωθεί η ζήτηση και αποτελεί μήνυμα προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη που επιθυμεί να αυξήσει τον φόρο στα καύσιμα κίνησης, με το σκεπτικό ότι με τις χαμηλές τιμές θα φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ο κανόνας του Ευρώ

Προβλέπεται η κυριαρχία των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, καθώς επίσης η κατάρρευση της Ευρωζώνης, εάν δεν επιλυθούν τα τρία βασικά της προβλήματα: η υπερχρέωση, οι οικονομικές ασυμμετρίες και η μεταναστευτική πολιτική

«Για τις έννοιες «χρέος και ένοχος» οι Γερμανοί έχουν την ίδια λέξη – γεγονός που ταιριάζει με την αυστηρή, προτεσταντική ηθική της χώρας, σύμφωνα με την οποία ο ένοχος (άρα και ο οφειλέτης), πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά και δημόσια. 

Αν είναι δυνατόν να αποκεφαλίζεται σε μία «γκιλοτίνα», η οποία να τοποθετείται στο κεντρικότερο σημείο της Ευρώπης, σε υπερυψωμένο βάθρο, έτσι ώστε να μπορούν να την βλέπουν όλοι – για να μην τολμήσουν ποτέ να κάνουν κάτι ανάλογο. 

Στα πλαίσια αυτά, εάν περιμένει η κυβέρνηση την αλληλεγγύη ή τη βοήθεια της καγκελαρίου στο θέμα του δημοσίου χρέους, μη υπακούοντας στις εντολές της, αρνούμενη δηλαδή να υποταχθεί γονυπετής στην παράλογη πολιτική που της επιβάλλεται δικτατορικά, κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος. 

Ακόμη όμως και αν υποταχθεί, αποδεχόμενη τα πάντα, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα – απλά θα συνεχίσει να κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη επάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων στο διηνεκές, αφού τόλμησαν να αμαρτήσουν» (πηγή).

Το μισό του παγκόσμιου πλούτου ανήκει στο 0,7% του πληθυσμού.

Οι ετήσιες Εκθέσεις Διεθνούς Πλούτου (Global Wealth Reports) του Ινστιτούτου Έρευνας της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse περιέχουν πολλά διαφωτιστικά στοιχεία για τον παγκόσμιο πλούτο. 

Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κατανομή του διεθνούς πλούτου γίνεται ολοένα και πιο ανισομερής και, παρά την οικονομική κρίση, οι εκατομμυριούχοι αυξάνουν τον πλούτο τους.

Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας για το 2015, περίπου ο μισός πλούτος της υφηλίου (το 45,2%) ανήκει στους εκατομμυριούχους, οι οποίοι αποτελούν το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Νέα «έκρηξη» σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Νοέμβριο. 1,453 δισ. ευρώ. σε ένα μήνα !!!

Ο κόσμος δεν έχει λεφτά πλέον να πληρώσει τους φόρους των «αριστερών» προδοτών ! 

Από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στα 11,83 δισ. ευρώ. 

Σχεδόν κάθε μήνα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας και έλλειψης ρευστότητας αφήνουν απλήρωτους φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και επιβεβαιώνει την φοροδοτική αδυναμία των Ελλήνων πολιτών. 

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ - Ο πόλεμος ευρώ - δολαρίου και η καταστροφή μας στην Ευρωζώνη

Η επιλογή της δραχμής σκοπίμως απεικονίστηκε στη Λαϊκή Ενότητα η οποία αντί να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση περιχαρακώθηκε ως κουμουνιστική ομάδα αποκλείοντας μέρος του λαού και αναλώθηκε - ευτελίστηκε μέσω σατιρικών προεκλογικών σποτς, ώστε να απαξιωθεί ο μοναδικός εναλλακτικός δρόμος. 

Ο καθηγητής Οικονομικών του ΠΑ.ΠΕΙ., Θεόδωρος Κατσανέβας δίνει μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο ART και τη Φραντζέσκα Σαβοργινάκη τόσο όσον αφορά την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα όσο και στο παιχνίδι ΗΠΑ - Γερμανίας. 

Χρωστάς φόρους, ε κακόμοιρε;

του Κώστα Βαξεβάνη

Θεωρητικά οι φόροι δεν είναι ένα συντηρητικό μέτρο. Όχι αν επιστρέφουν στην κοινωνία ως κοινωνικές δαπάνες. Μιλάμε βέβαια για ένα δίκαιο σύστημα, όπου ο καθένας καταβάλει ανάλογα με τις δυνατότητες και τα έσοδά του. Αυτά θεωρητικά. Στην Ελλάδα η πυραμίδα της φορολόγησης είναι αντίστροφη της πυραμίδας των εσόδων. Τα χαμηλά και μεσαία στρώματα φορολογούνται, πληρώνουν, υποφέρουν την ώρα που τα υψηλά εισοδήματα διατυπώνουν θεωρίες για το πόσο θα πληγεί η επιχειρηματικότητα αν φορολογηθούν.

T.I.N.A. There Is No Alternative, μόνο τέσσερις κινήσεις και ΔΡΑΧΜΗ!

Του Στρατή Μαζίδη

«Ρε είσαι με τα καλά σου που θες δραχμή; Θα μας αγοράσουν οι ξένοι bir para!» ήταν η απάντηση κάποιου φίλου απέναντί μου γύρω στα τέλη του 2011 στους πρώτες τότε μήνες ζωής της Freepen.gr σε ένα κείμενό μου υπέρ της δραχμής.

Για να δούμε...

Οι τράπεζες που είχαν ένα τεράστιο ενεργητικό, πουλήθηκαν ή μάλλον χαρίστηκαν. Ξέρετε πόσοι είχαν κάποιες μετοχές και τις έκαναν ταπετσαρίες;

Τα σπίτια έχασαν 50% της εμπορικής τους αξίας αλλά και πάλι κανείς δεν τα ακουμπά. Και ένας Θεός ξέρει τι έχει να γίνει με τους πλειστηριασμούς, τα δάνεια και τα funds.

Τί επιφυλάσσει στην Ελλάδα το 2016

Του Σταύρου Λυγερού

Πριν ένα χρόνο τέτοιες ημέρες, η Ελλάδα χόρευε στον ρυθμό της επικείμενης τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Όλα έδειχναν ότι η τότε κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτικών ψήφων με αποτέλεσμα την άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Έτσι και έγινε.

Άλλος ένας μύθος: Οι χαμηλοί μισθοί ως παράγοντας προσέλκυσης επενδύσεων

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ως επιχείρημα ότι αποτρεπτικός παράγοντας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι το υψηλό εργατικό κόστος.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, αφήνεται να υπονοηθεί ότι είναι πιθανόν και το βασικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πιθανόν, μαζί με την υψηλή φορολογία. Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει αυτό τον ισχυρισμό και τον καθιστά άλλο ένα από τα μυθεύματα νεοφιλελεύθερης κυρίως προέλευσης.

Οι παράγοντες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων δεν είναι μόνο το εργατικό κόστος. Το μέγεθος της αγοράς, η εξωστρέφεια, η παραγωγικότητα, ο πολιτικός κίνδυνος, η ανάπτυξη και η φορολογία μαζί με το εργατικό κόστος αποτελούν τους βασικούς παράγοντες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Τί κρύβεται πίσω από την FRONTEX

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Επιτήρησης Εξωτερικών Συνόρων ιδρύθηκε το 2005. Από τότε μέχρι σήμερα όμως οι παρεμβάσεις και οι επιχειρήσεις που ανέλαβε, «RABIT», «Ποσειδών», «Τρίτων» και άλλες, είχαν αρνητικά αποτελέσματα. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατονομάζουν το FRONTEX ως συνυπεύθυνο για το θάνατο πολλών ανθρώπων στη Μεσόγειο και στα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Α. Γκουτέρεζ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, πρόσφατα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι θλιβερά ανεπαρκής η Επιχείρηση «Τρίτων» (της FRONTEX). Πρέπει να εστιάσουμε στη διάσωση ανθρώπων. Να εστιάσουμε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και όχι μόνο στην επιτήρηση των συνόρων». Δεν φαίνεται να υπάρχει μια τέτοια πρόθεση όμως ανάμεσα στους ηγέτες της Ε.Ε.