MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Munchau: Δεν είναι το Grexit ούτε το Brexit που απειλεί την ΕΕ - Είναι η συμφωνία της με την Τουρκία.

Τα τρία «καυτά» προβλήματα της ΕΕ σχολιάζει στο άρθρο του στους Financial Times, ο γνωστός αρθρογράφος Wollfgang Munchau υποστηρίζοντας ότι από την αρχή του έτους, η ΕΕ είχε παραλύσει από την προοπτική αυτών των τριών δυνητικά καταστροφικών απειλών οι οποίες εμφανίστηκαν ταυτόχρονα. 

Πρόκειται για το Grexit, το Brexit και την προσφυγική κρίση. 

Από τότε έως σήμερα, το ελληνικό ζήτημα φαίνεται να έχει υποχωρήσει αν και δεν έχει επιλυθεί οριστικά. 

Για το Brexit περιμένουμε την ετυμηγορία στις 23 Ιουνίου ενώ το τρίτο πρόβλημα, αυτό του προσφυγικού απειλεί πραγματικά να τινάξει τα πάντα στον αέρα. 

Οπως αναφέρει, η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για την Ελλάδα απομακρύνει τον κίνδυνο ενός Grexit στο άμεσο μέλλον, αν και δεν δίνει λύσει σε όλα τα ανοικτά ζητήματα. 

Σε μια σημαντική παραχώρηση του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους αναβάλλεται για άλλα δύο χρόνια. 

Αυτό φαίνεται να βολεύει το γερμανό υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble, το κόμμα του οποίου αρνείται να δεχθεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Ωστόσο, η συμφωνία απαιτεί επίσης τόσο από τη Γερμανία όσο και από τις υπόλοιπες χώρες να λάβουν οριστικές αποφάσεις, πριν από το τέλος του 2016 σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους. 

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν αποδεχθεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα, δεν θα υπερβαίνουν το 15% της οικονομικής παραγωγής. 

Το δεύτερο πρόβλημα της ΕΕ είναι το Brexit. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ κερδίζουν έδαφος αν και πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου. 

Ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson, αποδεικνύεται από τους σκληρότερους υποστηρικτές του Brexit δημιουργώντας πολλά εσωκομματικά προβλήματα στον πρωθυπουργό Cameron. 

«Κι ενώ οι προοπτικές για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι αισιόδοξες η συμφωνία μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου και του Τούρκου προέδρου για το προσφυγικό κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

και μάλιστα απειλεί να τινάξει στον αέρα την ΕΕ» αναφέρει ο αρθρογράφος. 

Στην αρχή αυτής της προσέγγισης φαινόταν ότι η A. Merkel είχε βρει σε αυτή τη συμφωνία με τον Tayyip Erdogan τη λύση στο χάος που είχε δημιουργηθεί στην Ευρώπη εξαιτίας του προσφυγικού. 

Όμως μετά τα σκληρά παζάρια της Τουρκίας και τις απειλές του Τούρκου προέδρου, η συμφωνία δείχνει εύθραυστη με το θέμα της βίζας προς τους τούρκους πολίτες αλλά και τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις της Τουρκίας, να δυναμιτίζουν τις σχέσεις των δύο πλευρών. 

Εάν η συμφωνία καταρρεύσει και η Άγκυρα χαλαρώσει και πάλι τις περιπολίες της στο Αιγαίο, η προσφυγική κρίση θα φουντώσει και πάλι. 

Το πιο σημαντικό και ανυπέρβλητο ωστόσο πρόβλημα είναι, ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες καθώς μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια στις τουρκικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Πηγή : bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου