MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

ΔΝΤ: Τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα η γήρανση του εργατικού δυναμικού

Aνησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωζώνη, αναμένεται σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία

H Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο blog του.

Όπως τονίζεται στη μελέτη, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωζώνη, αναμένεται σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι αυτές οι χώρες καταγράφουν ήδη αυξημένα επίπεδα χρέους και πενιχρά δημοσιονομικά περιθώρια, και χρειάζονται ταχεία αύξηση της παραγωγικότητας προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και να μειωθεί η ανεργία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, παράλληλα με τη γήρανση του γενικού πληθυσμού στην Ευρωζώνη, παρατηρείται γήρανση και του εργατικού δυναμικού.

Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη ανάπτυξη της παραγωγικότητας τα επόμενα χρόνια, και αποτελεί άλλη μια πρόκληση για τις κυβερνήσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με την «κληρονομιά» της κρίσης χρέους, όπως η ανεργία και το υψηλό χρέος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού, ηλικίας 55 - 64 ετών, θα αυξηθεί στο 15% από 20%, σε ορίζοντα είκοσι ετών.
ΔΝΤ: Το εργατικό δυναμικό 55-64 ετών στην Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα τρίτο σε ορίζοντα 20ετίας


Άνιση η γήρανση του εργατικού δυναμικού μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης


Πάντως οι μελετητές του ΔΝΤ εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της γήρανσης του εργατικού δυναμικού μπορούν να μετριαστούν, εφόσον εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές. 

Η βελτίωση των συνθηκών υγείας, τα προγράμματα κατάρτισης, οι επενδύσεις και η μείωση των φορολογικών βαρών για την περιστασιακή απασχόληση, συγκαταλέγονται μεταξύ των μέτρων που μπορούν να ληφθούν.


Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου