MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Προς τα ποινικά δικαστήρια οδεύει η υπόθεση της «Τράπεζας της Ανατολής»

Του Δαμιανού Αθανασίου / Εφημερίδα Δημοκρατική

Και ποινική διάσταση προσλαμβάνει η ένδικη διαφορά μεταξύ του κ. Ελευθερίου Ρήνου, κατοίκου Ρόδου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για την διαβόητη πλέον υπόθεση των μετοχών της «Τράπεζας της Ανατολής».

Ο κ. Ρήνος, κάτοχος μετοχών της «Τράπεζας της Ανατολής», που έχει πρωτοστατήσει στην διεκδίκηση του αντίτιμου των μετοχικών τίτλων μετά την εκκαθάριση της τράπεζας, έχει ήδη απευθυνθεί σε γνωστή δικαστική γραφολόγο της Αμερικής και υποστηρίζει, με την επίκληση συγκεκριμένων στοιχείων, ότι στα πλαίσια των πολιτικών δικών, που προηγήθηκαν, έγινε χρήση πλαστών εγγράφων για την εξαπάτηση δικαστών!

Η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει, συγκεκριμένα, ότι ολοκλήρωσε την εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής την 28η Δεκεμβρίου 1936. Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο αντιπρόσωπος της τράπεζας γνωστοποίησε στους ειδικούς εκκαθαριστές τη λήξη του έργου τους την 23η Δεκεμβρίου 1936, χωρίς η ολοκλήρωση των συναλλαγών της εκκαθάρισης να προκύπτει από τα πρακτικά τους.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως διατείνεται ο κ. Ρήνος, για να αποδείξει ότι η εκκαθάριση δεν είχε κέρδος, αλλά αντίθετα άφησε «άνοιγμα», έκανε χρήση ανυπόγραφων λογιστικών καταστάσεων, οι οποίες πιστοποιήθηκαν ως αντίγραφα εκ του πρωτοτύπου.

Παράλληλα, δικηγόροι της τράπεζας κάλεσαν τους αντιδίκους τους στην υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής, να λάβουν έναν κατάλογο εγγράφων. Ανάμεσα στα εν λόγω έγγραφα του καταλόγου, βρίσκεται και η λογιστική κατάσταση με τίτλο «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Κατάστασις του Λογιστικού της Εκκαθαρίσεως της Τραπέζης της Ανατολής την 30 Ιουνίου 1936».


Πρόκειται, όπως υποστηρίζει ο κ. Ρήνος, για τη μοναδική ενυπόγραφη λογιστική κατάσταση, που έχει εμφανίσει η Εθνική Τράπεζα μέχρι σήμερα. Όπως τονίζει ο κ. Ρήνος, η ρευστοποίηση του ακινήτου του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας της Ανατολής στην Αθήνα, απέφερε στην εκκαθάριση 15 εκατομμύρια δραχμές με ημερομηνία εγγραφής στον αλληλόχρεο λογαριασμό 30/6/1936, ώστε να συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο εξαμηνιαίο ισολογισμό. Αντίστοιχα το ακίνητο του καταστήματος Θεσσαλονίκης απέφερε 3.5 εκατομμύρια δραχμές.

Ενώ, λοιπόν, το σύνολο της ρευστοποίησης των ακινήτων στη συγκεκριμένη λογιστική κατάσταση θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 18.5 εκατομμύρια δραχμές, η σχετική μερίδα 8 «Ακίνητα και εγκαταστάσεις» είναι μόλις 10.001.386,90 δραχμές, δείχνοντας, όπως υποστηρίζει ο κ. Ρήνος, ότι κάτι δεν πάει καλά και σε αυτόν τον ισολογισμό, όπως και στον επόμενο της 28ης Δεκεμβρίου 1936.

Εκτός από το λογιστικό κομμάτι, στην παραπάνω λογιστική κατάσταση υπάρχει και το υπό διερεύνηση θέμα της υπογραφής του τότε Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Δροσόπουλου. Ο κ. Ρήνος διατείνεται συγκεκριμένα ότι η υπογραφή αυτή είναι πραγματικά «περίεργη», γιατί πολύ απλά δεν θα έπρεπε να υπάρχει!

Ο Ιωάννης Δροσόπουλος, ως διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, διατηρούσε αλληλογραφία με αρκετούς πολιτικούς παράγοντες της εποχής του. Τέτοια ήταν και η ανταλλαγή επιστολών με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, αν και ήταν γνωστή η πολύ κακή άποψη του Βενιζέλου, αλλά και του Τσουδερού για τον Δροσόπουλο.

Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» υπάρχει πληθώρα τέτοιων επιστολών, όλες υπογεγραμμένες από τον Ι. Δροσόπουλο, ενώ επιπλέον κάποιες είναι χειρόγραφες. Ο κ. Ρήνος ερεύνησε λοιπόν, αν η συγκεκριμένη υπογραφή στη λογιστική κατάσταση του Ιουνίου 1936 τέθηκε από τον Ι. Δροσόπουλο ή αν είναι παράταιρη, δηλαδή αν την έβαλε κάποιος άλλος, οπότε το έγγραφο που χρησιμοποιήθηκε από την Εθνική Τράπεζα και τηρείται στο Ιστορικό Αρχείο της είναι πλαστό.

Συγκέντρωσε έτσι σημαντικό αριθμό υπογραφών (βλέπε φώτο), στις οποίες η πάνω αριστερά είναι η υπογραφή στον προαναφερόμενο ισολογισμό και οι υπόλοιπες προέρχονται από τις προσωπικές επιστολές του Δροσόπουλου προς τον τότε πρωθυπουργό.

Από την γραφολογική εξέταση που διενήργησε για λογαριασμό του η γραφολόγος προέκυψε, όπως υποστηρίζει, πως η επίμαχη υπογραφή είναι πλαστή. Τονίζει μάλιστα ότι η γραφολόγος κ. Emily J. Will, έχει κλείσει πλέον των 30 ετών στο συγκεκριμένο χώρο, με πλήρες βιογραφικό και συμμετοχή σε δικαστικές διαμάχες σε όλες σχεδόν τις αμερικανικές πολιτείες, αλλά και διεθνώς.

Η κ. Will έχει συμμετάσχει σε γνωστές υποθέσεις, ενώ καταλυτική ήταν η πραγματογνωμοσύνη της και στο σκάνδαλο του τηλεοπτικού σταθμού CBS με τις πλαστές επιστολές που δήθεν προέρχονταν από την Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ και ενέπλεκαν τον George W. Bush.


Πηγή : banquedorient

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου