MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Ο πρωσικός ρατσισμός

Η Γερμανία γνωρίζει πως είναι εντελώς αδύνατη η αξιοπρεπής ανακύκλωση ενός χρέους της τάξης του 185% του ΑΕΠ, από μία χώρα που έχει αποσυνδεθεί από τις χρηματαγορές – ενώ δεν θα μπορεί να ζητιανεύει αιώνια, ούτε να ανέχεται συνεχώς προσβολές

Αρχείο – συλλογή διαχρονικών και εκπαιδευτικών αναλύσεων

«Μετά το 1970, όταν έπαψε να υπάρχει ο κανόνας του χρυσού, όπου όλα τα νομίσματα είχαν αντίκρισμα σε δολάρια και αυτά με τη σειρά τους σε χρυσό, ξεκίνησε η βασιλεία των χωρίς αντίκρισμα χάρτινων χρημάτων (Fiat money – 28,8 τρις στον πλανήτη). 

Έκτοτε, θεωρητικά, το κάθε νόμισμα αντιπροσωπεύει την οικονομία της χώρας του – με μοναδική εξαίρεση το ευρώ, το οποίο ουσιαστικά δεν αντιπροσωπεύει καμία οικονομία, οπότε κανένα κράτος δεν είναι υπεύθυνο για την «εξαργύρωση» του. 

Το «μίσος» που βαραίνει την Ευρώπη

Της Νεφέλης Τσιάπου

Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ξενοφοβίας, λόγω της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η ακροδεξιά απλώνει ολοένα και περισσότερο τα «κλαδιά» της, εδραιώνοντας τη θέση της.

Χιλιάδες διαδηλώσεις κατά των προσφύγων, βίαιες πράξεις εναντίων τους, αλλά και τακτικές πιέσεων για την ανέγερση φραχτών στα σύνορα χωρών πραγματοποιήθηκαν από κόμματα της ακροδεξιάς, με μία μεγάλη μερίδα του κόσμου να τα υποστηρίζει.

Δημοσκόπηση - κόλαφος για την κυβέρνηση - Ενας στους δύο πιστεύουν ότι δεν θα αντέξει - Απαισιόδοξο για το 2016 το 57,7%

Μια ακόμη δημοσκόπηση δείχνει την κακή ψυχολογική κατάσταση και την απογοήτευση που αισθάνονται οι Ελληνες. Οι περισσότεροι δεν περιμένουν πολλά από το 2016, αντιθέτως εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξουν πολλά. 

Το ίδιο κακή με την χρονιά που πέρασε φαντάζει η νέα χρονιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το έρευνα, το 69,5% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι το 2015 ήταν «έτος ελπίδας και απογοήτευσης από την πολιτική, ενώ το 55.1% προβλέπει ότι «τα πράγματα θα χειροτερέψουν». 

Πόλεμο κήρυξε το Ιράν στην Σαουδική Αραβία μετά τον αποκεφαλισμό σιίτη ιερωμένου: «Θα διαγραφείτε από την Ιστορία»!

ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ (;) Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ S-300PMU2 ΣΤΟ ΙΡΑΝ! 

Το απολυταρχικό φοντμελιστικό ισλαμικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας εκτέλεσε δια αποκεφαλισμού τον σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, πυροδοτώντας εξελίξεις οι οποίες μπορεί να κάνουν τον σφοδρό πόλεμο στην Συρία να μοιάζει με … άσκηση paint ball, καθώς το Ιράν εκτόξευσε όχι απλά απειλές, αλλά ουσιαστικά κήρυξε τον πόλεμο στο Ριάντ! 

«Καμπανάκι» Bloomberg για το τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις

Την ανησυχία του για την ελληνική οικονομία και κυρίως για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις εκφράζει το πρακτορείο Bloomberg με αφορμή πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ. 

«Καθώς ο έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για άλλον ένα γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, οι καταθέτες εξακολουθούν να διστάζουν να ποντάρουν τα χρήματά τους ότι οι συνομιλίες του τρέχοντος έτους θα είναι λιγότερο επικίνδυνες γι 'αυτούς και τη θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ από ό, τι ήταν το 2015» αναφέρει το ρεπορτάζ του Blοomberg.